Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för miljögifter i maten

Publicerat tisdag 21 januari 2003 kl 14.03
Svenskarna får i sig mindre miljögifter via maten än för tio år sedan - men fortfarande riskerar var tionde svensk att få i sig för mycket dioxiner och PCB.
Det visar en färsk undersökning. Och det här kan innebära att rekommendationerna om hur mycket fet Östersjöfisk man bör äta skärps, säger Per Ola Darnerud, giftexpert på Livsmedelsverket till Radio Sjuhärad. Som rekommendationerna ser ut idag bör flickor och kvinnor i barnafödande ålder inte äta fet östersjöfisk mer än en gång i månaden - för andra personer gäller det högst en gång i veckan. För mycket PCB och dioxiner gör att ens framtida barn riskerar att drabbas av bland annat minnesrubbningar och koncentrationsproblem. Halterna av PCB i miljön minskar på sikt, men dioxinerna har inte gjort det under dom senaste åren. Och det finns nya hot, som bromerade flamskyddsmedel till exempel. Hur dom påverkar det biologiska systemet vet forskarna fortfarande för lite om.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.