Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittrat politiskt läge i Mark

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 15.27

Det politiska läget i Mark är fortfarande oklart eftersom centern nu visar en ovilja att samarbeta med Markbygdspartiet och Henry Sandahl.

Det finns dessutom flera frågetecken kring hur ett byte av den politiska ledningen ska gå till. Det skriver Centern i ett pressmeddelande idag.

Efter att moderaterna och delar av alliansen tagit Markbygdspartiet i Mark till sina allierade igen så har frågan om vem som ska ha den politiska ledningen ställts på sin spets. Markbygdspartiet är vågmästare i Mark med sex mandat, men eftersom de inte stött något block har socialdemokrater och vänstern i kraft av fler mandat än de borgerliga lagt beslag på alla ordförandeposterna.

Enligt centern är situationen för närvarande förödande för kommunen. Centern är dels tveksamma till att samarbeta med Markbygdspartiet för att de har dåliga erfarenheter från dem och partiet är just nu splittrat.

Dessutom pekar centern på att det inte med våld går att kasta bort den socialdemokratiska ledningen, det sätter kommunallagen stopp för.

Istället vill partiet att man lugnt och sansat diskuterar sig fram till en lösning i alliansen.

Socialdemokraterna kan just nu sitta lugnt och se på medan moderaterna och Margareta Löfgren som gärna vill bli kommunstyrelsens ordföranden just nu försöker att hitta en lösning.

Blir det problem att hitta en ny majoritet så riskerar kommunen en oklar ledning under flera månader. Det gör att alla parter är överens om att det skulle vara mycket olyckligt.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Här är brevet i sin helhet:

Den turbulenta situationen som råder i Markpolitiken för närvarande är förödande. Naturligtvis skulle det vara bra om vi kunde få en ny och klar majoritet i ledningen, men samtidigt är det uppenbart att ny ledning i Mark bygger på en överenskommelse med Markbygdspartiet, ett parti som vi inte har de bästa erfarenheter av. Dessutom skakas ju partiet av inre stridigheter och avhopp. Att i ett sådant läge välkomna ett samarbete med Markbygdspartiet är mycket tveksamt.

Den hittills framförda informationen i media har gett en alldeles felaktig bild av hur de formella turerna kan hanteras. Socialdemokraterna och vänsterpartiet, som i nuläget styr kommunen i minoritet, äger i princip frågan om, och i så fall när de vill avgå. Kommunallagen ger inga möjligheter för nya majoriteter att med våld flytta undan en sittande ledning.

Däremot finns det naturligtvis anledning att reflektera över hur länge vänsterblocket är beredda att styra Marks Kommun i minoritet, med de svårigheter som det medför.

För oss i Centerpartiet är det viktigare att alliansgruppen i nuläget arbetar med att vara beredda på ett övertagande om och när den nuvarande ledningen stiger åt sidan, och inte som nu sker basunera ut att det är bara är formaliteter som återstår för ett maktskifte.

Marks Kommun mår inte bra av turbulens. Att i stället lugnt och sansat och i dialog med övriga partier, finna lösningar som både på kort och lång sikt ger en stabilitet åt kommunen är Centerpartiets strävan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".