Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kallt krig i Markpolitiken

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 16.27

Det blir kallt krig mellan de politiska blocken i Mark den närmaste tiden. Den mest politiske fingerfärdige vinner i det oklara politiska läget.

Den borgerliga alliansen har i veckan lämnat besked till socialdemokraterna att man inte gör några försök att ta över makten i Marks kommun.

Kommunallagen och centerns tveksamheter gör att det inte blir någon förändring i den politiska ledningen.

Samtidigt finns det nu en majoritet för borgerlig politik i kommunen och frågan bli hur mycket borgerlig politik den socialdemokratiska ledningen vill genomföra.

Kallt krig

Det blir kallt krig mellan de två blocken det närmaste året. Efter att det nu står helt klart alliansen misslyckats med att ta över den politiska ledningen så har man samtidigt gjort klart att man är ett politiskt block. I början av veckan så träffades allianspartierna, Markbygdspartiet och Miljöpartiet. Där var man överens om att det finns en majoritet för en borgerlig politik men det finns inte majoritet för en borgerlig allians med Markbygdspartiet. Det här beror på centerns tveksamheter att samarbeta med Markbygdspartiet. Därför blir det ingen förändring av vem ska ha den politiska ledningen, det blir socialdemokraterna och vänstern, trots at de inte har någon politisk majoritet.

Även om det skulle funnits en majoritet för att ta över ledningen så är det faktiskt oklart om det skulle vara möjligt. För enligt kommunallagen så ska det finnas en NY majoritet i kommunen och det är tveksamt om det finns en sådan jämfört med hur det såg ut efter valet. Här finns det utrymme för olika tolkningar och det skulle troligen ta lång tid att övertyga centrala beslutsfattare att det är förenligt med kommunallagen att införa en borgerlig ledning i kommunen.

Allianspartierna har gjort några svaga uttalanden att vänsterblocket borde avgå frivilligt men för det finns det inget intresse alls från socialdemokraterna. För det finns ett intresse att sitta på ordförandeposterna eftersom det ger möjlighet till fler politiska initiativ och störe manöverutrymme i politiken.

Hemlig lista över politiska frågor

Diskussionerna i den borgerliga alliansen går nu ut på att utmana socialdemokraterna i några speciella frågor där det skulle bli för smärtsamt för vänsternblocket att genomföra dessa, så att de istället själva väljer att avgå.

En viss prioriteringsordning har diskuterats bland de borgerliga över vilka frågor som ska föras fram det närmaste året. Att genomföra vårdnadsbidraget kan bli en fråga men där är det troligen att socialdemokraterna trots allt inte avgår även om det införs. Att sälja ut tio procent av bostadsbolagets lägenheter eller andra privatiseringar kan bli mer smärtsamt. Därför kan det bli sådana förslag som kommer att komma upp.

Avhoppare spolierar utföräljning

I Marks Bostads AB sitter en av avhopparna från Marksbygdspartiet, Lars-Erik Andersson och han torde inte hamna på samma linje som de borgerliga om en utförsäljning kommer upp på dagordningen. Därför är de borgerligas manöverutrymme i dena fråga trots allt begränsat.

Att allianspartierna inte tog över den politiska ledningen innebär också att Marksbýgdspartiet INTE fick den plats i kommunstyrelens arbetsutskott som var en av vinsterna för Markbygdspartiet att gå med på samarbete. Därför kan Markbygdspartiets framtida agerande bli osäkert. Det han blev lovad av Margareta Löfgren, moderat vice ordförande i kommunstyrelsen fick han inte. Markbygdspartiet har just nu svalt den förtreten och ställer upp på den borgerliga enheten men frågan är hur länge.

Vem är politisk mest fingerfärdig?

Just nu är det ett kallt krig som pågår i taktiskt politisk skicklighet som avgör vem som till slut tar hem spelet.

Men det kan kan komma att hända mycket det närmaste året och blir slitningarna i den borgerliga alliansen allt för stora mellan moderater och kristdemokrater å ena sidan och folkpartiet och centern å den andra, så kan det uppkomma ett läge där möjligheterna till en majoritet som blir densamma som i dag finns i regionen, dvs socialdemikatter, cenetern och folkpartiet.

År  2008 torde blir ett intressant politiskt år i Mark.

Pär Sandin
033-17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".