Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenljunga pekas ut oskyldigt

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 14.00

Svenljunga kommun pekas av Statistiska Centralbyrån ut som en av de kommuner i landet som har sämst ekonomi. Men Svenljunga tillbakavisar uppgifterna:
Jämförelse är orättvis eftersom Svenljunga också redovisar pensionsskulden på ett korrekt sätt, vilket flertalet kommuner inte gör.

Slår man ut resultatet per invånare i Svenljunga så gör varje invånare en förlust på 2 400 kronor. Det är bara Kungälv i hela Sverige som gör ett sämre resultat. Detta tvärtemot de flesta andra kommuner som i högkonjunkturens Sverige gör rekordvinster.

Svenljunga är den enda kommunen i Sjuhäradsbygden som har minussiffror, dvs gör en förlust i den statistik som Statistiska centralbyrån har gjort över kommunernas resultat för förra året, utslaget per kommuninvånare.

Få redovisar pensionsskulden
Men Svenljunga har som ett fåtal kommuner, de är ca 15 stycken i landet, redovisat sin pensionsskuld på det nya sättet. Tar man bort pensionsskulden och jämför, så gör Svenljunga istället en vinst på nästan 600 kronor per invånare. Sämst i Sjuhäradsbygden blir då istället Herrljunga och Vårgårda där vinsten endast uppgår till en hundralapp per invånare.

Stefan Eriksson ekonomichef i Svenljunga är upprörd att kommunerna jämförts på det här sättet.

- Vi har tagit med pensionsskluden, räknat på det nya sättet för att vi anser det ger en mer rättvis bild av kommunens ekonomi, säger Stefan Eriksson.

Bäst i Bollebygd
För övriga kommuner i Sjuhäradsbygden går det dock att göra en jämförelse. Bollebygd är då den kommun som gör störst vinst i Sjuhäradsbygden per invånare enligt SCB. Efter förra året så blev det en vinst på 1 664 kronor för varje kommuninvånare, även om de nu inte är så många i Bollebygd med sina dryga 8 000 invånare. Därefter kommer kommunerna Tranemo, Borås och Mark med dryga tusenlappen i vinst per invånare.

Ulricehamn gör också en hygglig vinst med nästan 900 kronor.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".