Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulricehamn

Chefer kritiseras för husaffär

Publicerat torsdag 13 mars 2008 kl 07.42

Det fanns mängder av oklarheter och brister när Ulricehamns kommun genomförde den hårt kritiserade försäljningen av den före detta förskolan i Tvärred. Det konstaterar advokatbyrån som har fått i uppdrag av kommunen att granska turerna kring affären.

Det var sommaren 2007 som den gamla förskolan i Tvärred såldes till en kommunpolitiker trots att hon inte lämnat högsta budet. Hela försäljningen kantas av oklarheter. Det hela började med ett informelt uppdrag till servicechefen och fastighetchefen att sälja men några instruktioner om förutsättningar saknades. Några politiska beslut fanns inte. Löst diskuterades att köparen inte skulle vara kriminell eller störa omgivningen. Men hur man skulle göra för att hitta en lämplig köpare, det funderade ingen på.

Klara direktiv saknas
Uppdraget lades ut på en mäklare i Ulricehamn, men utan klara direktiv vad som låg i uppdraget.

Mäklaren hade visning på huset och tio intressenter anmälde sig. Mäklaren sedan ringde upp dem och frågade om de stod stå fast som spekaulanter. Alla sa ja och tre gav helt spontant ett bud på huset, men mäklaren lovade istället att återkomma.

Mäklaren träffade fastighestchefen som helt enkelt tog med sig de tio intresseanmälningarna inför en förvånad mäklare som trodde att han skulle fortsätta med en budgivning mellan de tio.

Centerpolitiker lämplig köpare
Därav blev inget. Det enda namnet som fastighetschefen och servicechefen kände igen var centerpolitikern från Tvärred och de båda tyckte hon var en lämplig köpare.

Sagt och gjort, kontrakt skrevs, handpenning betalades och nyckel lämnades ut. Kontraktet undertecknades av servicechefen trots att hon inte hade rätt att göra det. Hade det velat sig illa så hade centerpartisten nu kunnat hävda sig ha rätt till huset utan att politikerna fått besluta i frågan, helt utan lagar och förordningar. Utan att veta någonting om de andra nio budgivarna skrev servicechefen under kontraktet. Både fastighetschefen och servicvechefen kritiseras för detta lättvindiga sätt att sälja fastigheten.

Fler tjänstemän kopplas in
Ytterligare en tjänsteman kopplas nu in i Ulricehamn kommun. Han upptäcker att kontraket är undertecknat utan att politkernas beslut finns med som en förutsättning. Han skrev också ned en lista på de nio intressenterna som fanns för att politikerna skulle få ett bättre beslutsunderlag. Efter bara några dagar försvann denna lista spårlöst i hanteringen, den nådde aldrig politikerna. Utredarna har inte lyckats få fram varför och hur den försvann.

Men ytterligare en tjänsteman i Ulricehamn, utvecklingschefen som enligt den nya organisationen skulle handlägga fastighetsärenden, fick veta att det fanns fler intressenter och dessa borde utredas bättre. Nu fanns ärendet mellan flera stolar och chefer. Ett nytt möte mellan de två intressenter som lämnat bud spontant hölls och en av dessa bjöd nu 30 000 mer än centerpartisten eller 255 000 kronor.

Oklara omständigheter
Enligt utredarna hade det nu varit naturligt att börja en budgivning mellan de tre men det gjorde inte kommunen utan istället började man förhandla med centerpolitikerna som lovades få köpa fastigheten om hon bjöd 260 000 kronor. Motvilligt gjorde hon det, men fick samtidigt avdrag för en städning som hon av oklara omständigheter gjort för 13 500 kronor. Nytt kontrakt skrevs men även nu glömde man av att ta med att det skedde under förutsättning att politikerna sa ja, något som utredarna kraftigt kritiserar.

Under hela processen så fortsätter alltså bristerna, de felaktiga informella besluten, de oklara rollerna mellan tjänstemännen, och kontrakt som skrivs utan formell behörighet.

Politiker fick inte veta allt
Trots den segdragna processen så fick inte alla politiker veta allt när de slutgiltigt fattade beslut den 1 oktober.

Framförallt fastighetschefen kritiseras hårt, men även servicechefen. Utredarna ger också en lång rad förslag på hur kommunen måste rätta till sina rutiner för att en sådan här fastighetsaffär ska gå rätt till.

Kommunstyrelsen i Ulricehamn ska behandla utredarnas rapport den 7 april

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".