Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Specialbyggt för elöverkänsliga

Publicerat lördag 12 april 2008 kl 08.27

Personer som är elöverkänsliga ska få ett specialbyggt undersökningsrum på Falköpings sjukhus. Den här veckan väntas Västra Götalandsregionen besluta att inrätta ett elsanerat rum där för enklare undersökningar av personer från hela regionen.

Det blir inte ett helt elfritt rum, säger Hans-Bertil Fransson i regionens ledningsgrupp.

- Det klarar vi inte en det blir ändå ett rum där det blir väldigt lite strålning, säger Hans-Bertil Fransson, samordnare på Västra Götalandsregionen.

En viss strålning kommer man alltså inte ifrån om vården i detta undersöknings- och behandlingsrum ska kunna garantera en bassäkerhet.

Strålningen har uppmätts till 0,02 - 0,05 mytesla en tiondel av den som Statens Energiverk har angivit som maxvärden för skolor och daghem, bland annat för att man använt specialbelysning:

Rummet har tillkommit efter önskemål från elöverkänsligas förening.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".