Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazister siktar in sig på unga och skolor

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 09.20
1 av 4
"Stefan" tittar på ett gammalt flygblad. Foto: Sofia Boo
2 av 4
Märkena på stolpen på Sjöbo talar om att där funnits nazistisk propaganda
3 av 4
Sätilaskolan
4 av 4

Nazististiska organi-sationer siktar in sig på skolorna för att värva anhängare med flyg-blad och klistermärken. 

Var femte skola i Sverige och Sjuhärad har hittat nazistisk propaganda på skolan de senaste två åren.

Det handlar bland annat om flygblad från Nationalsocialistisk front där man drar en parallell mellan digerdöden på 1300 talet och den så kallade rasblandningsdöden på 2000-talet.

Redan för fyra år sedan varnade Boråspolisen för nazistiska och främlingsfientliga gängbildningar, som bestod av ett 40-tal personer, i stadsdelen Sjöbo i Borås.

var en av de unga killar som fastnade för de nazistiska slagorden.

Det började när Stefan var 14 år. Han beskriver sig som en ensam, mobbad kille utan vänner och den lilla kontakt han hade haft med personer med annan kulturell bakgrund hade inte varit positiv. Därför var det inga svårigheter för nynazisterna i hans närhet att få hans uppmärksamhet när de sökte den.

Förutom att gå på stan och skrika nazistiska slagord så handlade Stefans tid som nazist mycket om alkohol och våld.

Stefan började umgås i nazistiska kretsar och var övertygad om att förintelsen under under andra världskriget aldrig ägt rum. Det var först när han med egna ögon fick se och uppleva resterna av Auschwtiz och Birkenstau som tankarna började ändras.

Det var kommundelens satsning på Camp Neptun där som gjorde att Stefans resa ner till Auschwitz blev möjlig. Och det var också tack vare sina 18 månader i Camp Neptuns verksamhet som han fick en möjlighet att börja tänka annorlunda när det gällde nazism och främlingfientlighet. 

Förutom att kämpa med sig själv och sina egna känslor så fick Stefan även kämpa emot sina gamla kamrater, nazisterna, när han började dra sig undan.

-----------------------------------------------------------------------

Sjöbo kommundel i Borås gjorde sig för några år sedan känd som en stadsdel med nazistiska gängbildningar, men tack vare snabba insatser så är situationen idag ett helt annorlunda.

Det säger fritidsgårdsföreståndaren på Sjöbo fritidsgård, Lasse Larsson.

– Det var snabba beslut och ett bra samarbete mellan bland annat socialtjänst, skola, fritidsgårdar, Camp Neptun och polisen som gjorde att man kunde vända det allvarliga läget, säger Lasse Larsson.

På Fritidsgårdarna har man främst genom gemensamma läger och aktiviteter försökt få barn från olika områden och med olika bakgrund att umgås mer med varanda.

Den nazistiska organisationen NSF fick i senaste riksdagsvalet en fjärdedel av sina 57 sjuhäradsröster från boende på Sjöbo och minst två flygbladsutdelningar av nazistiska organisationer har skett i centrala Borås de senaste två månaderna

– Men jämfört med för fyra år sedan så är det lugnt i Borås just nu, säger Kjell Fasth, biträdande närpolisinområdeschef i borås,

Men han utesluter inte att det som hände på Sjöbo kan hända igen.

-----------------------------------------------------------------------

Nästan var fjärde åttondeklassare (22%) i Mark tycker att främlingsfientlighet är ett problem i skolan.

Det visar en enkätundersökning som Marks kommun gjort tillsammans med ungdomsstyrelsen.

För två år sedan gick rektorn Sven Svensson på Sätilskolan ut med ett brev till föräldrar på skolan där han informerade om hakkors på skolan och om hur lärare och besökare med utlänsk härkomst trakasserades.

Genom brevet och mycket arbete på skolan så är det idag bättre säger Sven Svensson, även om en del främlingsfientliga klistermärken, planscher och hakkors då och då dyker upp.

Sven Svensson menar att det i själva verket borde vara fler än som tycker att främlingsfientlighet är ett problem på skolan.

– Så länge det finns måste vi reagera, säger han.

Amanda Samuelsson som går i nian på Sätilaskolan. Hon berättar att det fortfarande finns hakkors på skolan. 

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
 033-177569

Denna granskning av nazismen i Sjuhärad publicerades 25 april 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".