Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mark

Storsatsning på kyld mat i Mark

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 07.45

Det kan bli kyld mat till betydligt fler på både skolor och äldreboenden i Marks kommun. Det handlar om ett stort projekt som kostar minst 23 miljoner kronor, och innebär att kommunen bygger ett nytt storkök för produktion av kyld mat.

Projektet med ett nytt storkök för kyld mat har presenterats för en liten grupp politiker i teknik- och servicenämnden. Ordföranden i nämnden, Bo Pettersson (s), och vice ordföranden Pär-Erik Johansson (m), tycker att planerna är mycket intressanta. Det finns både miljömässiga och ekonomiska fördelar, eftersom man skulle slippa köpa den kylda mat som Samhall idag tillverkar i Sala, och som transporteras nästan femtio mil på lastbil till kunderna i Marks kommun.

Byggs vid Kunskapens Hus
Det nya köket ska byggas vid gymnasiet och kostar enligt en mycket preliminär uppskattning minst 23 miljioner kronor. Flera skolor kan då få kyld mat, framför allt de skolor som i dag har kök som är föråldrade. Både Örbyskolan och Björketorps skola är sådana exempel. Men flera förskolor och skolor kan komma i fråga.

Dessutom skulle köket kunna leverera mat till äldreboenden under helgerna. De fem centralkök som idag hålls öppna under helger bli överflödiga.

I dag tre procent kyld mat
I dag är 250 av kommunens totalt drygt 8 000 lunchportioner kyld mat, det vill säga ungefär tre procent. Även i framtiden kommer den mesta lagade lunchmaten att vara mat producerad och serverad som varm mat.

Allt fler politiker i Mark tycker att det är svårt att försvara att den kylda maten som serveras till de äldre som bor hemma transporteras nära femtio mil innan den når de äldre.

Både Borås och Svenljunga köper också kyld mat från Samhall i Sala som transporteras nästan femtio mil. Men i dessa kommuner finns ännu inga som ifrågasätter den långa transporten.

Flera politiker är positiva
I Mark ser flera politiker det som svårt att försvara att den kylda maten transporteras nästan femtio mil från kunden. Ordföranden i teknik- och servicenämnden Bo Petersson socialdemokrat anser inte at det går at försvara i längden. Han är därför mycket positiv till det projekt som just nu diskuteras i Marks att bygga ett eget storkök får nästan 25 miljoner som producerar denna mat. Det är miljömässigt bättre om vi gör det själva och han får medhåll av Pär Erik Johansson som är moderat vice ordförande i nämnden. Det ger väldigt många miljövinster om vi gör det själva.

Mia Magné centerpartist Vice ordföaranden i socialnämnden som den nämnd som införde den kylda maten till i dag 250 äldre som bor hemma.

- När vi gör om det här avtalet 2009 då det nuvarande avtalet emd Samhall går ut så tycker jag vi borde udnersöka om vi inte kan producera maten själva.

Så sa Mía Magné i torsdag och kände då inte till att Teknik och serviceföravaltningen hade långt gångna planer på att bygga ett kommunalt kök som kan hantera stora mängder kyld mat. För ett nytt storkök i Mark är än så länge inte politiskt förankrat och därför inne i ett känsligt läge.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".