Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Miljögifter ändrar skolbygge

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 11.34

Miljögifter stoppar en lösning för Götaskolan i Borås. Lokalförsörjningsnämnden går nu emot Göta kommundelsnämnd, som ville sätta upp moduler på kvarteret Vinrankan för att komma till rätta med trängseln på Götaskolan. På grund av miljögifter i marken har lokalförsörjningsnämnden i stället beslutat att modulerna ska placeras på kvarteret Videbusken.

Så sent som i förra veckan beslutade Göta kommundelsnämnd att kvarteret Vinrankan intill Varbergsvägen är det bästa stället att sätta upp moduler för en förskoleklass på Götaskolan.

Skolan har problem med trängsel - den är byggd för 75 elever, men idag går 111 elever på skolan och situationen är ansträngd.

Krav på lösning
Personal och föräldrar har länge krävt ett beslut från politikerna om hur de ska lösa situationen, och förra veckan bestämde sig alltså kommundelsnämden för moduler på kvartet Vinrankan.

Men vad kommundelsnämnden inte kände till var att marken på Vinrankan är förgiftad av arsenik. När ärendet hamnade hos lokalförsörjningsnämnden, kunde den därför inte tillstyrka kommundelsnämndens beslut. Lokalförsörjningsnämndens presidium har istället beslutat att modulerna ska placeras på kvarteret Videbusken, som kommundelsnämnden sett som ett sämre alternativ på grund av att den tomten inte har utrymme för lika många moduler.

Falco Güldenpfennig (kd), ordförande för Göta kommundelsnämnd, är mycket kritisk till att kommundelsnämnden inte tidigare fått veta att marken på kvarteret Vinrankan är förgiftad. Trots att lokalförsörjningsnämndens presidium nu konstaterat att det inte är lämpligt att sätta upp skolmoduler på Vinrankan, är det enligt Falco Güldenpfennig inte helt klart att det i stället blir på kvarteret Videbusken som modulerna kommer att sättas upp.

- Nej det kan jag inte säga att det är. Vi måste nu göra en förnyad analys och fatta ett nytt beslut.

Missförstånd elle oförstånd?
Men allt detta hade kunnat undvikas om informationen från kommunens Lokalförsörjningsnämnd gått fram till politikerna på Göta. Att politikerna på Göta inte vetat om att Lokalförsörjningskontoret arbetat på en annan lösning, anser Sture Karlsson vara lite konstigt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".