Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bollebygdsföretag i rätten för Miljöbrott

Publicerat tisdag 22 april 2003 kl 16.47
På torsdag börjar rättegången mot en 49-årig företagare som misstänks för miljöbrott i Bollebygd. Mannen misstänks för att i maj 2000 ha låtit krossa gamla lysrör innehållande kvicksilver på sitt företag utan att ha haft ett särskilt miljötillstånd.
Den 1 maj år 2000 startade ett företag I Bollebygd som skulle ta hand om gamla glödlampor och lysrör. Enligt planerna skulle 600.000 glödlampor om året tas om hand och förstöras i företagets lokaler. Men det hela fick bara hålla på i 26 dagar. Sedan blev det stopp, när myndigheterna upptäckte att företagaren hade kört igång hela ruljansen utan att ha något tillstånd. Kvicksilvret i glödlamporna är klassat som miljöfarligt avfall, och för att hantera sådant behövs tillstånd från Länsstyrelsen. Något som företaget inte brytt sig om att söka. I lokalerna i Forsa industriområde fanns vid husrannsakan åtta kubikmeter glaskross från glödlampor och lysrör. Och ett 40-tal 200-literstunnor med uttjänta lampor som skulle förstöras. Företagaren åtalades för att i 26 dagar ha sysslat med olaglig miljöverksamhet. Men det har funnits uppgifter om att verksamheten bedrivits även tidigare av ett annat bolag som mannen varit inblandad i och som huserat i lokalerna. Men åklagaren har valt att åtala företagaren för endast de 26 dagarna som han anser att det finns bevis för. Mannen har erkänt brottet och om han fälls i den väntande rättegången riskerar han böter eller upp till två års fängelse.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".