Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Allergi

Fler alternativ för allergiker

Publicerat söndag 24 augusti 2008 kl 10.48
1 av 2
Smilla, Martina och Moa foto:Sofia Boo
2 av 2
Ett gluten- och laktosfritt alternativ foto:Janet Henriksson/Scanpix

Mer än vart tionde barn och ungdom i Sverige har nån slags överkänslighet mot mat. Men att leva med matallergier har blivit lättare i takt med att fler alternativa produkter finns att köpa.
Det säger Martina Frödin i Sandared utanför Borås, mamma till matallergikern Moa 10 år.

Martina Frödin visar familjens kylskåp där det bland annat finns rismjölk och mjölkfritt smör. Detta eftersom Moa bland annat är allergisk mot mjölkprotein.

Hemma är det inga problem för Moa att äta säkert, men vill hon äta ute är det knepigare.

Mamma Martina önskar att fler restauranger kunde börja använda alla de alternativ som finns för att laga allergivänlig mat och hon välkomnar den nya allergiutbildning som restauranganställda från och med september kan gå.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
tel 033-177569

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".