Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Herrljunga

Herrljungabo huvudperson i ny bok

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 10.56
Eira Kuni Foto: Sara Kvist

69 åriga Eira Kuni i Herrljunga är en av huvudpersonerna i en ny bok. Eira Kuni föddes i Finland under andra världskriget. Som liten drabbades hon av skelett-tuberkulos som satte sig i hennes ena knä, en höft och delvis i ryggen. Och för att få behandling skickades hon sex år gammal ensam från hemmet i Finland till Sverige

Det var en plågsam separation för Eira Kuni som var sex år gammal och led av skelett-tuberkulos - en händelse som gör att hon än idag tycker hon illa om lögner.

I Sverige hamnade hon på Ågrenska, ett annex till Göteborgs barnsjukhus där hon var i ett år, men Eira tyckte inte att de behandlade barnen bra där, särskilt inte den envisa lilla flickan Eira.

Efter ett år på Ågrenska skickade man Eira till Ulricehamn.

Det var i stadshotellet på bogesundsgatan i Ulricehamn som man i april 1944 hade öppnat 50 vårdplatser för kirurgisk tuberkulos, här hamnade nu Eira Kuni hos läkare Samuelsson och syster Helena Saarela och där var stämningen bättre berättar Eira.

I Ulricehamn stannade Eira Kuni i tre år, där fick hon behandling för sin skelett-tuberkulos som satt sig i knä och höft och rygg, en behandlingen som var delvis plågsam.

Eira Kuni drabbades under andra världskriget av skelett-tuberkulos som satte sig i hennes ena knä en höft och delvis i ryggen, för att få behandling skickades hon sex år gammal från hemmet i Finland till Sverige och Ulricehamn. När hon var tio fick hon återvända till fosterlandet.

Eira anpassade sig till livet i Finland men ödet ville att hon skulle åter till Sverige, 1968 var hon 29 år och det var ont om arbete i Finland därför flyttade hon och hennes man hit.

Idag bor Eira Kuni i Herrljunga, hon är 69 år och sitter sedan tjugo år i rullstol.

Två personliga assistenter och tack vare dem kan hon bo hemma. Efter tuberkulosen blev Eira invalidiserad, stelopererad och kan inte sitta bra.

I många år har det berättats om de finska krigsbarnen som kom till svenska hem undan kriget. Men Eira Kuni har saknat en diskussion kring alla de barn som istället hamnade på institutioner och vårdinrättningar. Äntligen har det nu skrivits en bok om även dessa finska barn som hamnade på sjukhus i Sverige under och efter kriget, ”Räddade till livet” skriven av Tapani Rossi från Höör

Nu har Eira Kuni startat ett nätverk för de finska barn som var sjuka i tuberkulos och som behandlades i Sverige

Skelettuberkulos kan till exempel sitta i ett knä, en höft eller i ryggkotor. Tbc i ryggkotorna kan ge en puckel på ryggen och var förr den vanligaste orsaken till puckelrygg. Ibland kan tuberkuloshärden trycka på ryggmärgen så att nervbanorna blir påverkade.

Sara Kvist
sara.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".