Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjuhärad

Anlagda bränder ökar i Sjuhärad

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 13.58
Kjell Wahlbäck, räddningschef Foto: Radio Sjuhärad

Den senaste veckan har ett flertal anlagda bränder i och utanför Borås skett.

Och de anlagda bränder ökar i Sjuhärad, berättar räddningschef för räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Senast natten mot måndagen var det en förmodad anlagd brand på en vind i ett hyreshus i Borås och som bor i huset tycker det är obehagligt att någon har försökt tända eld på vinden.

– Hoppas att polisen får tag på dem som gjort det, det är skrämmande och obehagligt, säger Farshid.

Sedan 2004 har de anlagda bränderna ökat med 50% och det är bränderna i skolan som har ökat mest, men vanligt är också bränder i containrar och papperskorgar.

Kjell Wahlbäck berättar att man ser ett tydligt mönster var de anlagda bränderna uppstår. I ett område där det är mycket nedskräpning, klotter och skadegörelse är anlagda bränder vanligare än i områden som är välskötta.

Och det finns en klar uppfattning om vilka det är som anlägger bränder.

– Den trend som synts så är det ungdomar i skolåldern, i första hand 15, 16, 17-åringar som håller på med det här och det har blivit populärt att just anlägga bränder, säger Kjell Wahlbäck.

Räddningstjänsten gör vad de kan för att bistå skolorna och kommunerna för att förebygga anlagda bränder genom att informera, men Kjell Wahlbäck räddningschef i Borås tror att det är svårt att nå ut till ungdomarna.

– När man är i 12-15-års åldern så bgriper man inte konsekvenserna för det man gör och det är det som är så otäckt, därför krävs det att man informerar på ett helt annat sätt, men framförallt medvetandegöra för ungdomarna om konsekvenserna, säger Kjell Wahlbäck.

Sophia Herter
sophia.herter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".