Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Hjärtsjuka kvinnor underbehandlas

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 14.17
Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt får dålig vård Foto: Staffan Löwstedt /Scanpix

Kvinnor i Västra Götaland får mindre vård än män när de drabbas av hjärtinfarkt. Det visar Hjärt-Lungfondens nya Kvinnohjärtindex som publicerades på onsdagen.

Varje år får ungefär 2 400 kvinnor i Västra Götaland hjärtinfarkt och 900 dör med diagnosen. Av fyra granskade behandlingsformer i Västra Götalandsregionen underbehandlades kvinnor i samtliga fall.

Hjärtvården är i större utsträckning anpassad för män. Det är en allvarlig stiuation menar Roger Höglund informationschef vid Hjärt- och lugnfonden.

– Det som vi tycker är allvarligt i den här nya studien är  mönstret att på alla punkter underbehandlas kvinnor i hela riket, säger Roger Höglund.

Trots att hjärt-och kärlsjukdom är den vanligste dödsorsaken bland kvinnor så får kvinnor i Västra Götalandsregionen lägre utsträckning behandling än män.

Omkring en tredjedel av de kvinnor som drabbas i länet dör till följd av hjärinfarkt visar hjärt och lungfondens Kvinnohjärtindex. Det måste ske en förändring menar Roger Höglund, bland annat genom forskning av kvinnohjärtan.

– Det har varit eftersatt i många många år och det är hög tid att vi tar krafttag  på det här området, säger Roger Höglund.

För att få fram index som presenterades på onsdagen har man tittat på fyra olika behandlingar, från blodpropp till kranskärlsröntgen. På varje punkt som undersökts så får kvinnor sämre vård än män.

Det kan beror på att i mångas medvetande, även kvinnors, så är hjärtsjukdomar en typisk manlig sjukdom menar Roger Höglund.

– Det gör att man är inte lika uppmärksam på symptomen och man kanske inte heller är lika snabb att ringa efter ambulans och liknande, säger Roger Höglund.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".