Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjuhärad

Brottslingar erbjuds inte medling

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 05.00
1 av 2
2 av 2

Alla unga brottslingar under 21 år ska erbjudas medling, för att ge möjlighet till insikt om konskvenser för brottets offer. Men lagen om medling fungerar inte i Sjuhärad.
En kartläggning som Radio Sjuhärad har gjort visar att gärningsmän mellan 18 och 21 år inte tillfrågas om medling.

Medling syftar till att ge gärningsmannen ökad insikt om brottets negativa konsekvenser och möjlighet att ta ansvar för sin gärning, men även en chans för offret att kunna gå vidare.

Men en kartläggning som Radio Sjuhärad har gjort visar att ingen av kommunernas medlingsverksamheter i Sjuhärad fått in ett enda medlingsärende för personer mellan 18 och 21 år. Detta beror på att frågan om medling inte ställs, varken hos polis eller hos frivården, säger Hans Larsson på frivården i Borås.

– Före 18 års ålder så förhörs de på ungdomsroteln hos polisen och då ställer man frågan om medling, men efter 18 år så förhörs man på olika rotlar och där har man inte den rutinen, säger Hans Larsson.


Kommunerna är sedan 2008 skyldiga att erbjuda medling för alla gärningsmän upp till 21 år och nu hoppas Hans Larsson att man på frivården ska kunna hitta rutiner, så att alla verkligen ska bli tillfrågade i samband med till exempel den personundersökning som görs i samband med åtal.

– Jag har tagit upp det med min chef och vi ska på ett personalmöte trycka på att man ska ställa frågan om medling, och svarar personen ja så skickar jag det sedan vidare till medlingsverksamheten.

Läs mer om medling på

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Så här säger lagen

Sedan årsskiftet 2007/2008 är alla kommuner i Sverige skyldiga att erbjuda alla lagöverträdare under 21 år medling. Medling vid brott är en del av rättssystemet, men är ingen påföljd och ska användas som komplement till det rådande rättssystemet.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".