Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellasmittat kött på restauranger i Sjuhärad

Publicerat torsdag 7 augusti 2003 kl 08.51
I två sjuhäradskommuner har salmonellasmittat kött påträffats. Det gäller kebabkött på restauranger i Ulricehamn och Svenljunga. Köttet kommer troligen från ett parti dansk fläskkarré. Hittills har inga fall om insjuknande rapporterats i Sjuhärad.
Ett antal personer i Sverige har smittats med en ovanlig form av salmonella efter att ha ätit kebabkött på restauranger den senaste tiden. Matgästerna har främst drabbats av problem med magen, feber eller illamående. Det aktuella köttpartiet tros komma från en och samma grossist som har importerat fläskkarré från Danmark. Köttet har påträffats i restauranger i 27 kommuner från Skåne i söder till Östergötland i norr, i Sjuhärad gäller det alltså Ulricehamn och Svenljunga. Livsmedelsverket har därför gått ut med en rekommendation till miljökontoren i de berörda kommunerna att ta hand om köttet och förstöra det. Dessutom uppmanar livsmedelsverket alla som har ätit kebab de senaste veckorna och som drabbats av besvär att kontakta sjukvården för provtagning, för även om besvären har försvunnit kan smittan finnas kvar i kroppen. Särskilt viktigt är detta för personer som arbetar inom vården eller hanterar livsmedel.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.