Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Mer inflytande för unga

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 07.13
Elevrådsordförande Andreas Cerny hoppas på mer inflytande

Elevinflytandet ska förbättras på Borås högstadieskolor. Just nu pågår ett pilotprojekt med tre skolor i Borås med en metod som ska förbättra samarbete och dialog mellan lärare, skolledning och elever.

Elevråden, lärare och skolledning på de tre pilotskolorna Daltorp, Boda och Särla har nyligen fått ubildning i hur elever och vuxna bättre kan samverka på skolan för ett bra resultat. Blir resultaten goda så kommer samtliga högstadieskolor samt fritidsgårdar i Borås erbjudas utbildningen.

Elevrådsordförande på Bodaskolan Andreas Cerny tycker satsningen är viktigt.

– Vi ungdomar måste få någonting att säga till om. Det är ju vi som lever i det!

160 000 kronor kommer utbildningen kosta och pengarna kommer från hälso och sjukvårdsnämnden. Marianne Ferdinandsson är ungdomssamordnare i Borås Stad och hon tycker satsningen är viktig för att ungdomar i elevråden ska kunna få större inflytande i frågor som verkligen berör dem.

– Så det inte blir det klassiska att man sitter och bestämmer vilken färg gardinerna har när det finns andra frågor som är viktigare.

Marianne Ferdinandsson tror att ett större inflytande kan leda till framtida vinster för samhället.

– Känner man att man blir tagen på allvar och att det man gör leder nånstans, då växer man ju och då vill man ta ansvar även längre fram. Det tror jag alla tjänar på.

Nu ska elever och personal på pilotskolorna gå vidare och ta reda på vad både personal och elever anser att man behöver arbeta med för frågor tillsammans på just sin skolan. Och Andreas Cerny, elevrådsordförande på Bodaskolan, har sina mål klart uppsatta.

– Vi ska gå från inget inflytande alls till självbestämmande, det är det målet vi ska nå.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".