Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Totalstopp för rökning på jobbet

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 04.00
1 av 3
2 av 3
Foto: Janerik Henriksson, Scanpix
3 av 3
Hälsoutvecklaren Linnéa Nilsson. Foto: Mina Benaissa.

Borås stad kan komma att förbjuda rökning på arbetstid. Varje år går 86 heltidstjänster upp i rök av svinnet när anställda röker på arbetstid.

Sammanlagt 86 heltidstjänster per år blir svinnet för Borås stad när anställda röker på arbetstid. Det visar beräkningar från Sveriges kommuner och landsting.

Just nu cirkulerar ett förslag på remiss i Borås stad, och innebörden är att stadens arbetsplatser ska bli helt rökfria - ingen ska få gå ut och ta rökpaus under betald arbetstid.

– Man har fler sjukskrivingsdagar, och den kostnaden då när man är ute och tar sin rökpaus, säger Hälsoutvecklaren Linnéa Nilsson.

Men det är inte bara en fråga om pengar. I höstas började man se över möjligheterna och riktlinjerna för att göra Borås stad till en helt rökfri arbetsplats. Tanken är att förbättra både hälsa och arbetsmiljö för de anställda.

– Vi är en offentlig arbetsgivare. Våra lokaler ska vara tillgängliga för alla och då ska de också kunna vara det för dem som är allergiska, säger Linnéa Nilsson.

Något beslut är ännu inte fattade, och saken är nu ute på remiss för att olika nämnder ska ge sina synpunkter. 
I maj eller juni kan det komma ett beslut, och det kommer då att röra sig om generella riktlinjer.

– Vi kommer inte att gå ut med några direkta riktlinjer HUR man ska lösa det på respektive arbetsplats för man måste kunna ha den diskussion där man jobbar, säger Hälsoutvecklaren Linnéa Nilsson.

”Stängt på grund av arbetsmiljöproblem” står det på en lapp på dörren in i till rökrummet på plan tre i Stadshuset i Borås. IT-chefen Claes Otterdalh satte upp lappen i början av februari i år.

– Jag har bara mötts av positiva reaktioner, säger han 

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".