Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Minderåriga ska inte döpas in i sekter"

Publicerat söndag 19 april 2009 kl 17.06
1 av 2
Rosie Carlmark
2 av 2
I helgen samlades 4000 Jehovas vittnen i Borås

Minderåriga ska inte kunna döpas in i religiösa sekter. Det anser Rosie Carlmark från Gällstad som under 17 år var ett Jehovas vittne efter att som blott 14-åring bestämt sig för att döpas in i den sektliknande rörelsen. Ett beslut som Rosie idag känner att hon som 14-åring inte var mogen att ta.

– Jag var så ivrig så bara efter ett par månaders bibelstudier så gick jag fram på en sammankomst och sa att jag ville döpa mig. Men jag visste egentligen inget om vilka straff som kunde komma om man gjorde fel utan jag var bara så glad över att ha fått den här tron om ett paradis och att det skulle bli fred på jorden och sådana saker.

Rosie Carlmark blev kvar i Jehovas vittnen i 17 år innan hon blev utesluten efter att ha brutit mot reglerna och fick då på egen hand starta ett nytt liv när hennes forna vänner vände henne ryggen.

Hon har nu ansökt om en ogiltigförklaring av sitt eget dop eftersom hon tycker hon var för ung för att fullt inse vad hon lovade att bli en del av, och i förra veckan lämnade hon över en namninsamling till riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) i hopp om att man genom en lagändring ska kunna förbjuda barn att ta liknande beslut som hon själv fick göra.

– Samhället skyddar barn från att kunna ta beslut som kan skada dem, till exempel får inte barn gifta sig. Och jag anser att barn också ska skyddas från att ta beslut där man överlämnar sig till en religiös rörelse som sen faktiskt kan få konsekvenser för resten av livet.

I helgen samlades 4000 Jehovas vittnen i Borås för en sammankomst och David Hyltse, en av äldstemännen i Borås, säger så här om kritiken om dop av minderåriga.

– Vi menar att man måste vara vuxen nog för att kunna ta ett beslut, för min egen del var det i de övre tonåren.

Men någon ålder för när man räknas som tillräckligt vuxen eller mogen vill han inte ange.

– Vi har inget svar på den frågan. Vi har ingen synpunkt på det på det viset.

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

Fakta om Jehovas vittnen

Jehovas vittnen, eg. Jehovas vittnen - Bibelsällskapet Vakttornet, internationell religiös rörelse med amerikansk bakgrund. J:s läror bygger på Bibeln men avviker i flera avseenden från den bibeltolkning som företräds av de dominerande kristna riktningarna. J. avvisar också allt samarbete med andra religiösa grupper och betraktas bl.a. på dessa grunder ofta som en sekt.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".