Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig rapportering av livsmedelskontroller

Publicerat lördag 6 september 2003 kl 09.08
Hälften av Sjuhäradskommunerna har slarvat med att rapportera hur livsmedelskontrollerna sköttes förra året. Livsmedelsverket har begärt att få veta hur många provtagningar och inspektioner som gjordes på ställen som hanterar livsmedel, för att i sista änden minska risken att människor blir sjuka av dålig mat.
Varken Bollebygd, Tranemo, Svenljunga eller Ulricehamns kommuner har lämnat in någon rapport till Livsmedelsverket. Målet med rapporterna är att få bättre koll på hur många provtagningar och inspektioner som görs på de ställen som hanterar livsmedel: kiosker, affärer, restauranger och livsmedelsfabriker, till exempel. I slutänden handlar det om att minska risken för att människor ska bli sjuka på grund av bristande hygien eller annan dålig hantering av mat. De andra fyra kommunerna - Vårgårda, Mark, Herrljunga och Borås, har skickat in sina rapporter, och det skiljer en hel del mellan kommunerna. Herrljunga gjorde överlägset flest mikrobiologiska prov, och var också mest aktiva vad gäller inspektioner ute på plats. Marks kommun kommer på sistaplatsen, med provtagningar och inspektioner på bara hälften av de ställen man har tillsyn över.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.