Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
borås

Tolkservicen har blivit sämre

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 07.37
Liisa Larsson. Foto: Bo Thorin

Tolkförmedlingen i Borås har försämrats kraftigt under de fyra år som det privata företaget Transcom har haft ansvaret. Privatiseringen av tolkförmedlingen var en viktig fråga för den borgerliga ledningen i Borås 2004, och genomfördes trots hård kritik. Verksamheten har blivit sämre, enligt Liisa Larsson på Borås stads introduktionscenter för flyktingar.

2004 lovade tolkföretaget Transvoice och dess moderbolag Transcom att det skulle anställas ett hundratal tolkar och att de skulle utbildas och bli auktoriserade. Men idag finns det bara en auktoriserad tolk på vart 25:e uppdrag - långt mindre än när Borås själv hade hand om tolkförmedlingen. Och 42 av hundratalet tolkar som verkar i Borås har bara en 16 timmars etikkurs bakom sig, enligt kommunens egen utredning.

Läkare, tjänstemän och andra har uppfattat att tolkar översätter fel eller lägger in egna värderingar.

Många språk saknas
Tolkar saknas i flera språk, bland annat i somali, som är det språk som talas av hälften av de till Borås nyanlända flyktingarna idag, arabiska, det kurdiska sorani, det afghanska dari, romani, armeniska och italienska.

Privatiseringen av tolkarna för snart fem år sedan möttes med kraftiga protester från såväl tolkarna själva som opposition i Borås. Nu går avtalet ut i september. Tills dess hinner man inte ordna något alternativ utan avtalet kommer att förlängas med ett år.

Tror på samarbete
Men sedan skulle Karl-Gustav Drotz gärna se ett samarbete mellan Västra Götalands alla 49 kommuner och regionen. För det privata företaget Transvoice har inte klarat uppdraget, säger Karl-Gustav Drotz.

Tolkföretaget svarar på kritiken i SR Sjuhärads nyheter på torsdag morgon.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".