Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Lokala skogsägare blåsta

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 07.06

Idag kan vi avslöja att ytterligare en skogsfastighet i Öxabäck sålts till en skogskapitalist som bor utanför kommunen.
Det är en av svenskt näringslivs mäktigaste privatpersoner, Christer Eriksson, som fick köpa skogen framför näsan på lokala skogsägare.

Trots att riksdagen fattat beslut att Sveaskog ska gynna det lokala skogsbruket så säljer Sveaskog, det statliag skogsbolaget, skogen till storskogsgare som inte bor i kommunen.

Sveaskog, som alltså enligt ett riksdagsbeslut skulle gynna det lokala skogbruket, försvarar affären.

– Vi kan inte ta sådana hänsyn, säger högste fastighetschefen i Sveaskog Eivor Mettävainio.

Tidigare har vi berättat att en rik affärsman från Halland köpte över 80 hektar skog mitt framför näsan på skogsägarna i Öxabäck.

Nu finns det uppgifter som säger att även Christer Eriksson, en av de mäktigaste privatpersonerna i svenskt näringsliv, fått köpa skog av Sveaskog fört att stärka det lokala skogsbruket.

På sjuttiotalet blev han känd genom att bli stenrik på bostadsplattformar för oljeindustrin via företaget Consafe.

Under en lång följd av år har han köpt på sig skog runt om i världen I Sydameria men även i Öxabäck, och enligt uppgift har han också köpt skog av Sveaskog i Marks kommun. Vilka som fått köpa skog av Sveaskog tiger man om på Sveaskog, det är upppgifter som inte lämnas ut. Men högste fastighetschefen i Sveaskog Eivor Mettävainio försvarar at sådana som Christer Eriksson har rätt att köpa, även om det riktar sig till lokala skogsägare.

De lokala skogsägarna har dock ingen kritik mot Christer Eriksson eller hans sätt att sköta skogen.

– Han sköter sin skog mycket bra, t.o.m. bättre än en del lokala skogsägare, så där finns ingen kritik, säger en skogsägare i Öxabäck Radio Sjuhärad pratat med.

Skogsägarna i Öxabäck riktar sin kritik mot Sveaskog och de regler företaget har när de säljer skog.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".