Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Mikael Romild ljög om plagiaten

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 15.21
1 av 5
Uppemot 80 procent av rapporterna var plagierade. Foto: SR Sjuhärad.
2 av 5
Ulrik Nilsson är bekymrad
3 av 5
Reserapport från Londonresan
4 av 5
Romilds reserapport om Stockholms slott
5 av 5

Uppdaterad 12 juni 10:45
Moderaten Mikael Romild har inte talat sanning. Tidigare har han uppgivit att bara mindre delar av texterna var hämtade från internet. Men Radio Sjuhärads granskning visar nu att större delen av rapporterna är hämtade från nätet.
När kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) konfronteras med de nya uppgifterna blir kommentaren att de gör honom "bestört". Frågan om Romilds framtid måste nu tas upp på nytt, säger Nilsson.När Mikael Romild i sina reseberättelser berättade om sina resor till London, Stockholm, Visby och Kina så uppgav han att han plagierat mindre delar av texterna på internet. I radion berättade Romild att han tagit mellan 10 och 25 procent av sina texter från nätet. Men nu, efter att Radio Sjuhärad granskat reserapporterna, visar det sig i själva verkat att större delen av reseberättelserna är hämtade från internet. Bara en liten del är skrivna av Romild själv. Uppemot 80 procent är plagiat. 

Stopp för resor
Romilds agerande har gjort att kommittén för fonden nu stoppar honom från att söka fler stipendier, detta gäller under de kommande sex åren.
Ingen annan som sökt stipendier ur fonden har under de senaste åren agerat på liknande sätt som Mikael Romild.

När han nu återigen konfronteras med uppgifterna kring hur mycket han tagit från internet säger han så här:
– Jag har inte räknat efter, det klart att om man slår ut det så kan det bli så. Olämpligt är det naturligtvis, och jag kommer aldrig att göra om det.

Londonrapporten
Bilden ovan visar två sidor av den knappt 4½ sidor långa reseberättelsen. Av dessa sidor är knappt två sidor, eller 68 rader i löpande text kopierade direkt från internet. Resten är såvitt vi kan bedöma av Romilds egen hand, totalt 86 rader. Det betyder att 44 procent av rapporten är plagierad, utan någon antydan om att så skulle vara fallet och utan källhänvisning.

I den första radiointervjun i denna affär som gjordes den 18 maj säger Mikael Romild bland annat: . (klicka på länken för att höra detta avsnitt av intervjun)

Uttalandet stämmer dock inte, vilket framgår av länken nedan. Två namngivna personer finns angivna som författare till texten som Romild använder.

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".