Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjuhärad

Fler bönder vill förädla själva

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 15.53

Allt fler lantbrukare satsar på att förädla sina produkter själva. Förhoppningen är att färdiga produkter, med eget varumärke, ska ge bättre lönsamhet än att bara leverera råvaror.

Mjölkbönder som vill börja göra glass eller köttdjursuppfödare som vill leverera färdiga grillpaket, det är några typiska exempel som Martina Braglin fått på sitt bord när allt fler lantbrukare vill ta vara på dagens matintresse och närma sig konsumenterna.

Bättre lönsamhet är en drivkraft men det handlar också om att vara stolt över det man producerar. Att det inte ska hamna i en stor tank eller en anonym förpackning. Det säger Jan Olof Karlsson som har köttgård i Väröbacka. För ett halvår sedan startade och några kompanjoner Årnäs kött och charkdelikatesser inne i Varberg.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".