Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ulricehamn

Minskat elevunderlag hotar skolor

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 07.26

Skolorna i Tvärred och Älmestad i Ulricehamns kommun hotas av nedläggning på grund av för få elever. En färsk utredning som kommunens utvecklingsavdelning har gjort visar att de båda skolorna kommer att få problem med att klara baskraven för kvalitet och ekonomi.

Det är barn- och utbildningsnämnden i Ulricehamn som bett utvecklingsenheten att räkna på hur elevunderlaget ser ut i de olika kommundelarna fram till år 2020. Hänsyn har tagits till en mängd faktorer som ålder och fruktsamhet bland befokningen, kända nybyggnationer och omflyttningar - och liknande.

Rapporten är en ganska dyster läsning, där elevunderlaget på låg- och mellanstadiet sjunker på alla skolor utom i Marbäck och i centralorten.

Två skolor utmärker sig i rapporten med ett minskande elevunderlag som kommer att bli ett problem i framtiden. Sämst till ligger Älmestads skola som redan om ett par år kommer att ligga under den kritiska gränsen för både låg och mellanstadiet.

Tvärreds skola är den skola som tappats flest elever under under perioden 1995 till 2008 - hela 30 procent eller 81 elever. Och prognosen ser dyster ut även för framtiden. Tvärred ligger konstant under den kritiska gränsen från och med nästa år.

Att en skola ligger under den kritiska gränsen betyder inte med automatik att den kommer att läggas ner, men med för få elever kan det bli svårt att behålla kvaliten.

Ulricehamns kommun har som mål att få 1000 nya lägenheter och öka folkmängden till 25 000 invånare 2020. Det kanske inte är en orimlig utveckling, men problemet är att de nya invånarna inte är jämt fördelade över kommunen.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
tel 033-177597

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".