Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trafik

Det ska gå långsammare på 41:an

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 05.43
1 av 6
Kristin Olsson och Peter Niesing ser gärna att hastigheten sänks. Foto: Pär Sandin, SR Sjuhärad.
2 av 6
3 av 6
Kristin Olsson får backa in bakom stegen när trafiken blir för intensiv.
4 av 6
Vid Sundholmen står en kamera och där har Vägverket fångat många fartsyndare.
5 av 6
6 av 6
Mattias Tell är trafikingenjör i Marks kommun. Foto: Pär Sandin SR Sjuhärad

Flera samhällen efter riksväg 41 söder om Kinna föreslås få 40 kilometer i timmen som högsta hastighet.

Horred, Sundholmen och Björketorp är de första samhällena som får 40-gräns.

Vägverket har gjort nya regler för hastighetsbegränsningar i landet. En regel är att vägen ska ha en hastighetsbegränsning som upplevs som relevant.

Det blir 40-gräns i samhällena, till det kommer att Vägverket utanför tätorterna mellan Kinna och Varberg inför nya hastighetsbegränsningar där bland annat flera partier med 90 och 70 kilometer i timmen, i framtiden får 80 och 60 kilometer i timmen. Att behålla alla 10-tal skulle bli för komplicerat.

– Det skulle vara för mycket att hålla reda på, säger Mattias Tell, trafikingenjör i Marks kommun.

Därför införs nu istället gränserna 40, 60 och 80. Detta harmoniserar bättre i hur det ser ut i övriga Norden.

Men det kommer att gå långsammare. Just själva 40-gränsen som Marks kommun är på väg att införa i de tre orterna, Björketorp, Sundholmen och Horred ger bara 14 sekunder långsammare färd till Varberg.

Polisen har dock varit negativ till hastighetssänkningen. Man anser man att acceptansen av 40 kilometer i timmen skulle bli dålig. Folk skulle fortsätta att köra i 50. Eller mer, för de personer som Radio Sjuhärad talade med i Björketorp och Horred menar att hastigheten genom samhällena är oftast över 50, framför allt i Björketorp.

Polisen anser också att riksväg 41 i hög utsträckning används som pendelstråk och att ha allt för låg hastighet upplevs som frustrerande.

Men enligt Vägverkets nya regler så ska det vara 40 genom de aktuella samhällena.

Däremot höjs hastigheten på en del av 50-sträckorna. Det är de sträckor som ligger i ytterkanterna av tätorterna som höjs till 60. Exempelvis så blir det 60 i Björketorps norra del fram till slutet av åkern före bensinstationen där det föreslås bli 40 kilometer i timmen. Den gränsen löper sedan fram till där det i dag blir 70, strax före Surtan.

Vid Sundholmen sitter en relativt ny fartkamera. Den är en av Vägverkets flitigaste fångare av fartsyndare och den kamera där de högsta hastigheterna har noterats.

– Där blir det säkert många som fastnar när det blir 40 kilometer i timmen men jag tror att det snart sätter sig att det finns en kamera och därmed sjunker också hastigheten, säger Martin Tell på Marks kommun.

Förslaget ska den här veckan upp i Teknik och Servicenämnden i Mark för beslut.

När Radio Sjuhärad besökte Horred och Björketorp så var de flesta för att hastigheten sänktes till 40, om det nu hjälper.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".