Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
droger

Lagliga droger flödar på internet - Drogföretag ger egen "psykvård"

Publicerat tisdag 15 september 2009 kl 08.07
1 av 3
Partydrogen Spice. Foto: AP Photo, Markus Schreiber.
2 av 3
3 av 3
Claes Persson, socialsekreterare i Borås.

Idag tisdag klassades den cannabisliknande drogen "Spice" som narkotika. Men när en drog blir olaglig tillkommer en ny som är laglig - än så länge. Ett nätföretag erbjuder till och med gratis telefonsupport om man skulle drabbas av en psykos.

Drogen "Spice" har varit känd på den svenska marknaden i drygt ett år, och många har varnat för drogen som fram tills idag sålts helt lagligt.
Bland annat gick chefen för Maria Ungdom i Stockholm ut i somras och krävde att drogen narkotikaklassades eftersom den kan vara fyra gånger så stark som marijuana eller hasch.

Nyheterna fick tag i en av alla de som ligger bakom försäljningen av de legala drogerna på internet.

– Det är ju helt sjukt att staten narkotikaklassar saker och ting utan att ta reda på om det är farligt eller inte, säger en av de män som säljer lagliga droger via sin hemsida.

Det är inte farligt då, att röka Spice?

– Det finns inga ofarliga droger på den här planeten överhuvudtaget. Du kan dö av socker också, säger näthandlaren.

Drogerna och psykoserna
Företaget som Radio Sjuhärad kontaktat har nu slutat sälja just Spice på sin hemsida, men fortsätter att sälja andra så kallade "smartdrugs" som fortfarande är lagliga.
En av de nya drogerna beskrivs som det ultimata partypillret, men på ett diskussionsforum beskriver en kund sin upplevelse annorlunda:

"Påtänd som på tjack i sex-sju timmar. Känner fortfarande lite noja ett dygn senare".

Säljaren försvarar produkterna med att eventuella psykoser beror på kunderna själva - inte på drogen.

– Jag säger ju till dig att man inte kan få psykoser av en produkt. Den sitter i hjärnan, från början. 

Men kan produkten utlösa psykosen?

– Det finns inga produkter som kan utlösa en psykos. Det är bara du som kan det - du och ditt psyke.

Drogföretag erbjuder akut "psykvård"
Förutom "smartdrugs" skriver företaget på sin hemsida att man erbjuder hjälp på telefon om man skulle drabbas av en psykos. Helst ska man inte ringa på kvällar och helger, men är det akut kan man ringa när som helst. Nedan - ett utdrag från hemsidan:

"Jag kan ta ner de flesta psykoser orsakade av hallucinogener, så varför belasta psykvården när man kan lösa problemet själv - tillsammans med någon som vet exakt vad man ser och varför man ser det? Hellre det än människor med en massa fördomar om ens livsstil".

– Alltså, jag kan väldigt mycket om psykoser och sådär så jag vet hur man tar ner dem. Det är därför jag kan ha den texten på hemsidan, säger näthandlaren.

Claes Persson är socialsekreterare och arbetar med unga missbrukare i Borås. Han är mycket kritisk till vad som försigår på internet.

– Att utge sig för att kunna bota psykoser oavsett vad de uppkommit av borde vara olagligt. Jag tycker nog att man borde titta på det här, säger Claes Persson.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Läs mer:

Fakta Spice:

Samlingsnamn för växtblandningar med tillsatta syntetiska cannabisliknande substanser. Flera av substanserna har rensats ut som olämpliga för humant bruk i tidig utveckling av läkemedel, och kan vara direkt skadliga för människor.

Källa: Statens folkhälsoinstitut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".