Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
svininfluensan

Gravida oroliga för vaccinet

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 07.35
1 av 2
Gravida Caroline Andersson och Sara Gunneriusson. Caroline tar inget vaccin, Sara tänker vaccinera sig. Foto: Ann-Christin Lundberg, SR och Anders Andersson, Scanpix.
2 av 2

Vaccineringen mot svininfluensan startar inom kort. Men debatten om eventuella risker med vaccinet har gjort att det finns en tveksamhet bland gravida att låta sig vaccineras.

– Jag kommer inte att vaccinera mig, säger Caroline Andersson från Sjömarken. Det är för lite forskat om vaccinet.

Sara Gunneriusson från Borås, å andra sidan, har tvekat men också bestämt sig.

– Jag blev orolig, men samtidigt måste man någonstans lita på att det svenska systemet fungerar. Att de som bestämmer över den svenska vaccineringen vet vad det gör.

Debatten om vaccinet Pandemrix som Sverige har beslutat att köpa in, har pågått en tid. Kritiken har bland annat handlat om att man inte testat vaccinet tillräckligt med tanke på hur många som ska vaccineras, men kanske framförallt för att vaccinet innehåller kvicksilver – ett ämne som finns i det konserveringsmedel som ingår i Pandemrix.

Härom veckan hävdade kvicksilverforskaren Maths Berlin att gravida borde avstå från vaccinet på grund av risker för fostret. Maths Berlin (professor emeritus och ordförande i Amalgamskadefondens vetenskapliga råd) menar att det kan vara så att kvicksilvret går över till fostret och orsakar hjärnskador som ADHD och autism.

Men myndigheterna avfärdar detta. Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att det inte finns något som tyder på att det skulle vara skadligt och Socialstyrelsen menar att riskerna för mamman om hon avstår vaccin är större och därför rekommenderas vaccination, när risker måste vägas mot varandra.

– Vi utgår från socialstyrelsens rekommendationer att vaccinationen inte är farligt för fostret, säger Maria Bullarbo, mödrahälsovårdsöverläkare i södra Älvsborg.

Läkemedelsverket skriver i sin sammanvägning av nytta och risker med vaccinet bland annat: "Risken för fostret är ofullständigt känd, men tillgängliga data och teoretiska resonemang har inte identifierat någon särskild risk" och vidare "Det finns en påtaglig nytta av vaccinering för gravida". Här finns hela risk- och nyttobedömningen:

Ann-Christin Lundberg
ann-christin.lundberg@sr.se

Länkar vidare för dig som vill veta mer:
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".