Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mode och kläder

"Gör för lite för låglönearbetare" - kritik mot klädföretag i Borås

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 14.49
1 av 2
Anna-Karin Wårfors, Gina Tricot. Foto: Jan-Åke Thorell, SR Sjuhärad.
2 av 2

Klädföretag i Sverige - däribland Boråsföretaget Gina Tricot - bidrar till att arbetare i låglöneländer är grovt underbetalda. Den kritiken publicerades nyligen i en rapport från den norska organisationen "Framtiden i våre hender".

– Självklart ska man ha en lön som går att leva på, säger Anna-Karin Wårfors på Gina Tricot.

Tycker du att det görs tillräckligt?

– Man kan alltid göra mer. Det görs betydligt mer idag än för tio år sedan. Det är viktigt att se det som en process som man arbetar med hela tiden.

En granskning av 25 skandinaviska klädkedjor, som den norska organisationen "Framtiden i våre hender" har gjort, visar att mycket få företag har insett att minimilönerna i de flesta produktionsländer inte är tillräckligt höga för att leva ett fullvärdigt liv av. I en femtedel av världens länder är minimilönen under fattigdomsgränsen på 2 dollar per dag.

"Lön att leva på"
Organisationen anser att företagen borde kräva av sina leverantörer att de betalar inte minimilön, utan en lön som går att leva på.

Den största delen av klädproduktionen idag ligger i en handfull länder där det sociala skyddsnätet är svagt eller inte fungerar alls. Fattiga människor lever ett osäkert liv; om huvudförsörjaren skadar sig eller blir sjuk kan det försämra hela familjens situation avsevärt.

Inom textilsektorn beräknas det att lönekostnaderna i produktionen utgör mellan 0,5 och 3 procent av de totala omkostnaderna. Trots detta pressas varupriserna hårt och arbetarnas löner blir därefter.

Det svenska storföretaget Hennes & Mauritz ställer enbart krav på minimilön i sina uppförandekoder och är ett av företagen som får sämst betyg i den norska granskningen.

"Förändring kommer"
Boråsföretaget Gina Tricot hamnar i gruppen företag som uppmuntrar sina leverantörer att betala en lön som går att leva på. Men det formella kravet på leverantörerna stannar vid minimilön, enligt rapporten.

– Jag tror att det kommer att ske en förändring genom att man är många som samarbetar kring de här frågorna, säger Anna-Karin Wårfors.

När du tänker på levnadsvillkoren för en del av dem som tillverkar era kläder - får du dåligt samvete?

– Jag tycker att vi väljer att vara med och påverka. Vi samarbetar långsiktigt med våra leverantörer och ger dem en chans att känna trygghet och göra förbättringar. Det tycker jag att Gina Tricot gör bra – vi jobbar ofta väldigt länge med en leverantör.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".