Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tranemo

Viss glädje i Tranemos budget

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 23.00

Lite mer skatteintäkter, extrapengar från staten och en minskad pensionsskuld gör att det ekonomiska läget ser ganska bra ut för Tranemo inför nästa år. De styrande satsar – men oppositionen tycker att det verkar som valfläsk:

Det finns utrymme i Tranemo för investeringar, enligt majoritetens förslag, men oppositionens Claes Redberg, tycker att den borgerliga majoriteten har tagit i för mycket.

– Det är viktigt för en kommun att investera, blicka framåt och att göra nödvändiga förbättringar och utvecklingsmöjligheter som för att vi ska bli en bättre kommun i framtiden. Det jag vill peka på är att vi under ganska många år investerat väldigt mycket pengar , säger Claes Redberg (S).

Kommunstyrelsens ordförande i Tranemo, Crister Persson (C), var på ganska gott humör när han presenterade majoritetens budgetförslag.

– Vi har ju haft en hel del som fallit till fördel för Tranemos kommun, säger Crister Persson.

Det som gör att det ändå ser hyfsat ljust ut mot bakgrund av den ekonomiska krisen och deppiga konjunkturläget är att Tranemos skatteintäkter ökar nästa år, tillskottet från staten gör också sitt till - sammantaget gör det att det finns utrymme för investeringar - skolor ska byggas om liksom simhallen, nya gång- och cykelvägar anläggas och ett särskilt röj- och städlag ska startas.

Men medan oppositionens Claes Redberg tycker att budgetförslaget andas valfläsk.

– Man ska vara öppen och säga att det som egentligen hänt sedan i våras är att vi närmar oss ett valår, säger Claes Redberg.

Men kommunstyrelsens ordförande Crister Persson håller naturligtvis inte med. Investeringarna ska dessutom leda till fler jobb.

– Sysselsättningsåtgärder är viktiga och där har vi försökt skjuta till en del, säger Crister Persson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Majoritetens budgetförslag

  • 150 000 kronor avsätts för att skapa sommarjobb åt ungdomar.
  • 550 000 kronor satsas på ett röj- och städlag för att skapa fler jobb.
  • 900 000 kronor satsas på grundvux.
  • Socialnämnden får utökade anslag med 1,6 miljoner för att klara det ökade behovet av försörjningsstöd.

Majoriteten vill även att tio procent av de livsmedel kommunen köper in ska vara ekologiska, 150 000 kronor satsas på det. Enligt förslaget avsätts också 250 000 kronor för att bekosta vårdpersonalens arbetskläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".