Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sjukhusmat

Mat för miljoner slängs varje år

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 07.43
1 av 2
Foto: Ingvar Karmhed /Scanpix
2 av 2

Mat för flera miljoner slängs varje år på sjukhusen i Västra Götaland. På lasarettet i Borås slängs mer än genomsnittet och tillförordnade chefen på område måltider på SÄS, Ann Westberg, säger att något nu måste göras.

Exakt hur mycket pengar det handlar om i rent svinn vet inte Ann Westberg, men det handlar om flera miljoner om man räknar in alla åtta enheter i Västra Götaland. Mätningen skedde under en dag i oktober och snittet i regionen blev att över en fjärdedel av den mat som gick ut till patienter slängdes, på SÄS i Borås var siffran något högre, nästan en tredjedel av maten.

På SÄS arbetar man med bricksystem med olika porstionsstorlekar och man dukar en bricka efter patientens önskemål. På andra sjukhus kan man ha kantinsystem. Ann tror att bricksystemet ändå är det som gör att man kommer närmast patientens önskemål.

-- Men nu krävs åtgärder för att minska det höga svinnet, säger hon.

De enheter som deltagit i en undersökning är SÄS i Borås, SkaS, NÄL, Uddevalla, Sahlgrenska, Kungälv, Mölndal och Östra Sjukhuset. Matbudgeten totalt är 100 miljoner kronor per år och man producerar runt 13000 måltider till patienter och restauranggäster varje år.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".