Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Bristande snöröjning en livsfara

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 07.08
1 av 3
Bristande snöröjning ställer till det för räddningstjänsten. Foto: Bo Thorin
2 av 3
3 av 3
Sören Johansson Foto: Bo Thorin

Uppdaterad 14:48
Snövallarna längs våra gator är i år större än på många år och nu reagerar man på Räddningstjänsten i Borås. Snövallarna hindrar våra utryckningsfordon och kan leda till att hjälpen inte kommer fram, säger insatsledaren Lars-Erik Sandin.

Än har det inte hänt att räddningstjänstens stora bilar har blivit hindrade vid en utryckning men Lars-Erik Sandin är oroad. Om inte vallarna tas bort fryser de efterhand och blir till stenhårda hinder. Lars-Erik Sandin säger att snöröjningen var bättre förr.

– Förr var snösvängen effektivare. Man la ner mycket kraft och pengar på att hålla gatorna rena och då var det också soprent. Nu verkar det som att man chansar på att det ska regna bort i stället, säger Lars-Erik Sandin. Borås borde spara pengar under de gröna vintrarna för att ha medel nu. Så får ju andra förvaltningar göra, säger Lars-Erik Sandin.

Han menar att framkomligheten på småvägar i Borås just nu är mycket begränsad. Skulle det bli stopp för första fordonet, stoppar det hela utryckningståget. Det kan bli situationer då räddningstjänsten tvingas stanna en bit bort och då kommer varken höjdfordon eller släckbil fram, och räddningstjänsten får vi bära utrustning och slang - vilket fördröjer insatsen.

– Vi har hittills i vinter kommit fram och de stora vägarna är bra. Fast inte ens där har det varit problemfritt. Både fastighetsägare och kommun får ta sitt ansvar för detta, säger insatsledaren Lars-Erik Sandin.

Kritiken tas på största allvar från kommunens sida.

Den ansvarige tjänstemannen på Gatukontoret, Sören Johansson, säger att man ska se över läget och trots att snöröjningsbudgeten är överskriden för länge sedan så ska man fortsätta röja och han håller med om att smågatorna är ett problem för snöröjningen.

– Dels är de trånga, dels kommer det mycket snö och dels kommer det snö från garageinfarter och så vidare. Vad jag kan säga till Sandin är det kan vara bra om han kan höra sig till oss, säger Sören Johansson.

En del av Räddningstjänstens kritik var att pengar borde läggas undan gröna vintrar för att kunna plockas fram snörika vintrar, som i år. Men Sören Johansson säger att det inte är pengarna som stoppar snöröjningen. Årets röjningsbudget är till exempel sedan länge överskriden.

– Det är ju inte pengarna som styr det här. Blir det svåra vintrar så överskriver vi budgeten och politiskt sett så får vi ingen kritik för det utan kommer det snö så kör vi oavsett budget, säger Sören Johansson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".