Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
POLITIK

Lotten avgjorde riksdagslista

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 12.06
1 av 2
De båda fick lika många röster när nomineringen avgjordes.Lotten fick avgöra.
2 av 2

Lotten avgjorde vem som toppar Kristdemokraternas riksdagslista i Sjuhärad.
Else-Marie Lindgren som suttit i åtta år som riksdagsledamot för Kristdemokraterna utmanades av Per-Olof Hermansson från Mark. Vid omröstningen så fick de båda lika många röster på nomineringstämman.

Det var i går kväll som Kristdemokraternas höll nomineringstämma. 35 personer skulle avgöra ordningen på namnen till riskdagen och till regionen. Fastställandet av regionlistan gick smärtfritt.

När man sedan kom till riksdagslistan så gick det inte lika enkelt.

Nomineringskommittén var inte enig, fem av sex ville ha Els-Marie Lindgren som första namn, och en ville ha Per Olof Hermansson, kristdemokrat från Horred i Mark, i topp på listan.

När det sedan var dags för omröstning så blev det mycket dramatiskt. En person avstod från att rösta vilket betydde att 34 personer röstade och resultatet blev att de både fick 17 röster var!

En stunds av ovisshet och villrådighet följde. Efter kontroll av stadgar så stod del klart att det skulle vara lotten som avgjorde.

Så blev det också och lotten var på Else-Marie Lindgrens sida.

-- Men jag är inte besviken i betydelsen nedslagen! Tvärtom, det känns som en moralisk seger. Jag kan frimodigt säga att jag har lika stort stöd som henne av partiets stämmoombud! Förtroendet för mig är lika stort som för den sittande riksdagsledamoten, säger Per-Olof Hermansson.

– Det finns ett stort stöd för en förnyelse, en  tydligare ideologiskt identitet och det är det jag står för och jag känner att måga stöder mig där, menar Hermansson.

Else-Marie Lindgren betonar att hon dels kommit först vid provvalet bland medlemmarna och dels hade en stor majoritet av nomineringskommitténs medlemmar.

- Men det är bra med konkurrens säger Else Marie Lindgren.

Det är två olika typer av kristdemokrati de två representerar. Else –Marie Lindgren står för en mer pragmatisk Kristdemokrat som är villig att kompromissa och vänder sig till en större grupp allmänkristna väljare. Per-Olof Hermansson är en mer ideologisk kristdemokrat med tydliga åsikter som bottnar i den kyrkligt kristna idékulturen så som den uttrycks i Bibeln och andra texter.

Else-Marie Lindgren menar att den pragmatiska synen vänder sig till en större grupp människor.

- PO:s syn tilltalar en grupp som är mindre än fyra procent i dag, säger Else-Marie Lindgren och menar att på det sättet vinner man inga val.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".