Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttklister godkänt i EU - inget kunderna fastnar för

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 14.58
1 av 3
Kött man fastnar för? Bilden är ett montage.
2 av 3
3 av 3
Kjell Fernebrand är skeptisk.

Igår godkände EU ämnet Trombin, ett slags klister som gör det möjligt att sätta ihop köttbitar till en hel köttbit. Klistret har ifrågasatts från flera håll, och köttbranschen själv är skeptisk.

Trombin är ett bindemedel som framställs av blod från gris eller ko, och gör att man kan sätta ihop flera mindre köttbitar till en större.

I går var Sverige med och godkände ämnet i EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa.
Kjell Fernebrand som äger Charkman i Borås tror däremot inte att konsumenterna är intresserade av att köpa ihoplimmat kött.

– En fläskfilé är en fläskfilé, och att sätta ihop det av bitar går inte anser jag. Alla kommer att se att man gör det, det finns ingen anledning att göra det och som jag ser det är det helt fel, säger Fernebrand.

Bland kunderna i en matbutik i Borås är tongångarna lika skeptiska.

– Det låter inte speciellt trevligt faktiskt, inte fräscht.

– Det låter inte skojigt - själva ordet, lite motbjudande.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".