Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
borås

Barnlöshet är ett växande problem

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 07.57
1 av 2
Maria Gustavsson fick barn genom provrörsbefruktning. Foto: Ann-Christin Lundberg.
2 av 2
Överläkare Niran Jalal. Foto: Ann-Christin Lundberg

Barnlöshet har blivit ett problem i många familjer och allt fler vänder sig till sjukvården för att få hjälp. 
Maria Gustavsson från Sparsör är tvåbarnsmamma, men kämpade under många år för att bli med barn. 

När inga barn kom vände sig Maria och hennes man till sjukvården och så småningom fick de hjälp med provrörsbefruktning, som lyckades på första försöket. Men när de ville ha ett barn till gick det inte lika bra.
Det blev en rad misslyckade behandlingar under många år, med stora påfrestningar både fysiskt och psykiskt.

– Det är jobbigt för kroppen, man får ju sprutor och hormonbehandlingar som påverkar en. Dessutom är det en psykisk press att klara det, säger Maria Gustavsson.

Blev gravid ändå
Att stå i kö i flera års tid för att få gratis behandlingar orkade Maria inte med. Istället gick hon privat, något som kostade pengar. Drygt hundratusen kronor blev slutnotan . Men när hon och maken till slut gav upp och abvbröt behandlingen blev hon gravid och födde en son. Och när hon tänker tillbaka på den här tiden så känner hon stor tacksamhet.

– Under åtta års tid tänkte jag på det här ständigt, men samtidigt är det en lärdom i livet att man orkar gå igenom en sådan här sak. Och jag märker hur mycket man värderar sina barn för man skulle kanske inte haft dem.

Fler försök med provrör
En som märkt av den ofrivilliga barnlösheten är gynekolog Janos Amosy som arbetat med barnlöshet i Sjuhärad i nära 30 år. Han menar att situationen har förändrats radikalt. Numera kommer runt 250 par om året till Janos Amosys mottagning i Borås efter att ha misslyckats med att få barn.

Samtidigt visar siffror från Sahlgrenska universitetssjukhuset att antalet försök med provrörsbefruktning ökat kraftigt de senaste åren - en fördubbling från 2002 till 2008 (då drygt 1800 försök gjordes).

Många väntar länge
Ökningen sker i hela landet. 2007 genomfördes totalt 12 000 försök med provrörsbefruktning - det kan jämföras med 7000 försök tio år tidigare.

En viktig orsak till ökningen är att fler väntar med att bilda familj och tänker inte på att fertiliteten minskar, men ökningen hänger också ihop med sjukdomar som klamydia.

Också på Kvinnokliniken på SÄS har de barnlösa blivit fler - och många mår mycket dåligt, säger överläkare Niran Jalal.

Ann-Christin Lundberg
ann-christin.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".