Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Älgskyltar nerplockade trots olycksrisk

Publicerat söndag 21 februari 2010 kl 13.00
Jaktvårdskretsens Borås-Dalsjöfors egna älgskyltar plockades ner av NCC.

Den djupa snön i skogarna göra att risken för trafikolyckor med älg är mycket stor. Det berättade vi om i nyheterna förra veckan. Jaktvårdskretsen Borås-Dalsjöfors satte därför upp egna varningsskyltar för älg. Men skyltarna togs ner av NCC utan att företaget kontaktade jaktvårdskretsen.

Jaktvårdare Niclas Olausson är kritisk till NCC:s agerande.

- Jag tycker att det är lite dåligt att de plockade ner skyltarna. De kunde ju ha tagit kontakt med oss. Det är ju inte för inte som vi har satt upp de skyltarna utan det är ju för att varna trafikanterna att det är mycket vilt på vägen.

Sedan i september förra året är det NCC som ansvarar för drift och underhåll av Vägverkets vägnät i Boråsområdet. Claes-Göran Liljeäng, platschef på NCC i Borås, säger att skyltarna plockades ner eftersom det inte fanns tillstånd för dem. Men han har också viss förståelse för att jaktvårdarna i Dalsjöfors är kritiska till att skyltarna togs ner utan att de kontaktades.

- Ja, det kan man kanske ta till sig lite grann av. Samtidigt hade vi ganska snabb kontakt med dem. De ringde oss snabbt och vi fick ut våra skyltar i stället.

Nu har alltså NCC satt upp tillfälliga varningsskyltar på de platser där de borttagna skyltarna stod. Varningsskyltar för älg har annars blivit betydligt sällsyntare de senaste åren. För några år sedan plockade Vägverket ner hela 90 procent av alla älgskyltar längs vägarna eftersom de inte ansågs göra någon nytta - folk var så vana att se skyltarna att de inte reagerade på dem längre. Istället är det nu tillfällig skyltning som gäller, när det kommer rapporter om mycket älg på något ställe.

Men händelsen i Dalsjöfors med älgskyltarna som NCC tog ner, visar att kommunikationen brister mellan jaktvårdarna, som vet var älgfaran är störst, och NCC, som ansvarar för skyltningen.

- Ja, det kan ju vara så att det är dåligt informerat till jaktvårdskretsarna hur det fungerar. Informationsansvaret ligger väl både på oss och på Vägverket, säger Claes-Göran Liljeäng på NCC.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".