Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
mark

Skolkrisen kan fördjupas i Mark

Uppdaterat fredag 4 juni 2010 kl 15.50
Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 07.33
Hajomskolan kan komma att bli privatskola. Foto: SR.

Krisen för Marks skolor kan förvärras ytterligare nästa år. Om två friskolor tillåts starta i Berghem och Hajom ökar kostnaden för kommunen med 1,2 miljoner kronor per år - pengar som måste tas från annat håll.

1,2 miljoner kronor per år kommer den totala merkostnaden bli för Marks kommun om friskolorna Montessoriskolan Pärlan och "I ur och skur" får starta verksamheter i Berghem respektive Hajom.

Efter att barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott sagt sitt tyder det mesta på att den borgerliga sidan kommer att se till att skolorna blir verklighet.

Rädsla för nedskärningar...
Enligt skolchef Christer Nilsson blir följden i så fall att de 1,2 miljonerna måste sparas in på den redan ansträngda kommunala skolverksamheten. Man kommer att få skära ner på lärarsidan och i värsta fall lägga ner skolan i Fotskäl.

Socialdemokraten och ordförande i barn- och ungdomsnämnden Gunnar Nilsson är också han mycket bekymrad över situationen.
Han tror att chanserna att få mer pengar till utbildningsnämnden för att slippa skära i kommunens skolverksamhet är små.

...men BUN lovar att inte skära mer
Nu kommer dock kontrabesked. Utbildningsnämndens viceordörande Per-Olof Hermansson (KD) lovar nu att de borgerliga ska se till att det inte blir några nedskärningar.

– Vi kommer inte att skära ner i någon annan skola för att få medel till friskola, utan det handlar i så fall om att skjuta till nya pengar från fullmäktige till Barn och utbildningsnämnden (BUN).

– Dels är det så ekonomin går uppåt i landet, och redan i år visar prognosen på 20 miljoner plus när skatteintäkterna ökar. Den trenden tror jag håller i sig under 2011.

Om nu inte skatteintäkterna ökar så mycket som du säger, vad händer då?

– Då får man prioritera. I dagsläget kan jag inte säga vad, men det går inte att göra det inom ramen för Barn och utbildningsnämnden. Där har vi redan skurit ner mer än vi skulle behöva göra egentligen, säger utbildningsnämndens viceordörande Per-Olof Hermansson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".