Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Ungdomar ska närmare politiken

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 15.06

Samarbetet mellan ungdomsråden och politikerna i Borås fungerar dåligt. Meningen är att råden ska lyfta och driva frågor som är viktiga för unga, men alla är överens om att ungdomarna måste få mer att säga till om.

Samarbetet mellan ungdomsråden och politikerna i Borås fungerar inte som det är tänkt.
Meningen är att råden ska lyfta och driva frågor som är viktiga för unga, men både politiker och ungdomar är överens om att unga måste få mer inflytande i Borås.

På fredagen träffades ungdomsråd och politiker, och en av de som var på plats var Marianne Ferdinansson - samordnare för Ungas inflytande i Borås Stad.

– Det kan säkert utvecklas på många håll och även här. Man kommer kanske från för lite olika världar och har svårt att förstå varann. Jag vet att ungdomar och beslutsfattare vill träffa varandra, och då får vi se till att det görs också.

– Vi har våra möten i stadshuset och vi samarbetar med politiker som kommer på våra möten och så, säger Hanna Bernholdsson som är aktiv i ungdomsrådet.

Tycker du ni får bra respons?

– Det beror på vad det gäller.

Falco Güldenpfennig är ordförande i Göta kommundelsnämnd. Han antyder att det behövs en dialog och engagera unga eftersom de är framtiden. I hans nämnd är medelåldern hög - yngste reresentanten är 36 år, resten är i övre medelåldern.

– Det har inte varit tradition att ungdomar ska vara med i den här verksamheten. När jag var ung fanns ingen tanke att vi skulle få vara med och bestämma. Det var stora tunga gubbar som satt i 30 år och som sedan ersattes av någon annan i övre medelåldern, säger Falco Güldenpfennig.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Borås Ungdomsråd

Ungdomsrådet startade 2004, och ska fånga upp och driva övergripande frågor som ungdomar i Borås Stad tycker är viktiga. Fungerar även som remissinstans för politikerna och driver egna frågor.

Rådet består av unga från 7-9 skolor, gymnasieskolor och fritidsgårdarnas gårdsråd.

Källa: Borås stad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".