Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Fängelse för "Naturläkaren"

Uppdaterat måndag 7 juni 2010 kl 17.21
Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 11.26
Naturläkaren i rätten med sin advokat Eva Smerling Winman.

Idag måndag kom domen mot den så kallade "Naturläkaren" i Borås som åtalats för bedrägeri och sexuella övergrepp mot ett antal svårt sjuka människor. Mannen döms nu till tre och ett halvt års fängelse, och stora skadestånd till sina offer.

De första misstankarna mot mannen kom redan på våren 2007 då en läkare på Södra Älvsborgs Sjukhus kontaktade polisen.

Hon hade fått ett tips om att en mycket svårt cancersjuk patient betalat 50 000 kronor till naturläkaren för att bli botad.
De så kallade läkemedlen bestod av vitkål, basilika och musselolja.

Eftersom SÄS dock varken ville röja vem patienten eller tipsaren var lades den polisutredningen ner.

På hösten dog den cancersjuka kvinnan, och efteråt valde den nära vän som urspungligen tipsat SÄS att istället vända sig till pressen.

Lindade brösten med sytråd

Dagarna efter att historien kommit i tryck i januari förra året började anmälningarna att dyka upp hos polisen, och när åtalet kom i höstas fanns 15 drabbade personer med i utredningen.

Åtalet mot naturläkaren fick stor uppmärksamhet i hela landet, inte minst på grund av de märkliga behandlingar som naturläkaren använt på sina i vissa fall svårt sjuka patienter.

Exempelvis fick en kvinna veta att hon var besatt av andar, och för att bota det lindades sytråd runt hennes bröst.
Dessutom uppmanades kvinnan och hennes väninna att klä av sig nakna och lukta på varann. Totalt betalade de 100 000 kronor till mannen.

En annan kvinna med en obotlig muskelsjukdom fick klä av sig och utsattes sedan för flera grova sexuella övergrepp. För sex behandlingar fick hon betala 250 000 kronor.

Förnekar allt

Borås tingsrätt anser att det funnits ett mönster i hur mannen handlat mot de människor som sökt upp honom för att få hjälp.
Till synes friska personer har påståtts vara allvarligt sjuka, medan personer som verkligen var allvarligt sjuka har påståtts kunna bli friska.

Den nu dömde mannen har hela tiden hävdat att han inte utgett sig för att vara medicinskt utbildad läkare, och att förkortningen "Dr" i hans mejladress har syftat på förnamnet. Han har inte heller utgett sig för att kunna bota sjukdomar.
Däremot är han utbildad inom den traditionella indiska läkekonsten ayurveda, och behandlingarna ska enligt honom ha handlat om lindring och råd om en bättre hälsa.

Fängelse och dryga skadestånd

Boråsaren döms nu av Borås tingsrätt till 3 och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande.
Naturläkaren ska även betala skadestånd till tolv av sina offer, och ett dödsbo - totalt lite mer än 900 000 kronor.

Mannen döms för tio fall av bedrägeri, varav två betraktas som grova. Dessutom döms han för fyra fall av försök till bedrägeri.
Han döms även för sexbrott mot sex kvinnor som han behandlat, fem av fallen betecknas som ofredande.

I det sjätte fallet döms han för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det gäller kvinnan i 20-årsåldern, som lider av en obotlig muskelsjukdom.

SR Sjuhärad/TT.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".