Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya sjukregler för företagare

Uppdaterat tisdag 8 juni 2010 kl 17.29
Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 10.06
Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Föreningen Företagarna i Borås är kritiska mot de nya regler om sjuk-karenstider som införs 1 juli. Företagarna får då minst sju karensdagar när de blir sjuka. Men det finns de som gillar förändringen...

Om tre veckor, den första juli införs nya regler om hur många karensdagar man får man sjukskriver sig - något som kan få stora konsekvenser för bland annat ensamföretagare.

De kan då inte längre själv välja hur många karensdagar de ska ha när de bli sjuka.

Till skillnad från anställda som har en karensdag i sjukförsäkringen, kommer soloföretagaren att tvingas till minst sju karensdagar innan han eller hon har rätt till sjukpenning.
De nya reglerna för sjukpenning gäller så kallade soloföretagare som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag.

Hård kritik mot nya reglerna

Gunilla Almgren är ordförande i Företagarna Göteborg.

– Jag tror att det kommer få folk att tveka över att starta företag överhuvudtaget. Vad signalerar man till alla småföretagare om man försämrar skyddet?

Det är cirka 50 000 personer som idag driver ensamföretag i Västra Götaland, och enligt Försäkringskassan kommer samtliga att drabbas.
Idag väljer de flesta soloföretagare max tre karensdagar i sjukförsäkringen, men det blir omöjligt efter 1 juli.

– I de små företagen har vi en mycket lägre sjukskrivning, och dessutom anser jag att det är diskriminerande: varför ska vissa människor ha en dag och vissa sju, frågar sig Gunilla Almgren på Företagarna Göteborg.

Varför har ni inte slagit larm tidigare?

– Vi har slagit larm, och vi har framfört kraftfulla synpunkter. Vi har hoppats att vi har kloka politiker som inser att det inte lönar sig på sikt att försämra för de minsta  företagen.

Vissa gillar förändringen

Dock är inte alla missnöjda med förändringen. Väljer man en längre karenstid som företagare minskar egenavgiften man ska betala in, och det gillar Paul Dietz som driver en sko- och nyckelservice som enskild firma i Borås.

Jag tycker det är bra. För min del innebär det att jag kommer höja min karens till 90 dagar för att få minsta möjliga kostnad. Förhoppningsvis blir man aldrig sjuk, hittills har det gått bra. Jag har inte haft en sjukdag än sedan jag öppnade för 20 år sedan.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".