Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sjuhärad

Tveksamhet om sociala medier

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 14.34
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 07.25
Kerstin Hermansson, (C) och Kerstin Kovisto (VÄGV) tänker använda sig av sociala medier. Foto: SR.

Sociala medier är en viktig del av valrörelsen, men det skiljer mycket mellan hur de används i kommunerna i Sjuhärad. Det visar en enkät som nyheterna gjort. I Borås kommer samtliga som svarat att använda sig av forum som blogg och twitter, medan politikerna i mindre kommuner som Herrljunga och Vårgårda är mer tveksamma.

43 av 58 kommunpolitiker i sjuhärad som står som förstanamn på partiernas kommunlistor har svarat på Sveriges Radio Sjuhärad enkät om hur viktigt de tror att sociala medier kommer vara i årets valrörelse och om hur de själva tänker använda sig av dem i sitt kampnajarbete.

Skillnader mellan kommunerna
Och det skiljer sig alltså åt mellan kommunerna hur mycket det kommer att användas trots att nästan samtliga svarat att man tror det kommer vara viktigt i valrörelsern. I herrljunga svarar 4 av 5 som svarat att de inte kommer använda sig av det, likaså är intresset svagt i Vårgårda, medan politikerna i till exempel Ulricehamn och Borås verkar vara mer aktiva. I Borås, där politikerna fått utbildning i att använda just sociala medier kommer samtliga 8 som svarat vara aktiva på internet.

Frågan är hur intresset är bland väljarna? Enligt enkäten så verkar nämligen främst responsen på politikernas aktiviteter ute på nätet komma från de egna partikollegorna och andra politiker och inte väljarna.

43 av 58 svarade
Enkäten har skickats ut till 58 poltiker i Sjuhärad som står som förstanamn på partiernas kommunlistor. (Endast de partier som idag är representerade i respektive kommuns fullmäktige.) 43 personer har besvarat enkäten.

29 av dem tror att de sociala medierna är viktiga eller mycket viktiga i valrörelsen.

25 är idag politiskt aktiva inom sociala medier, 3 är det inte idag men tänker börja och 15 är inte politiskt aktiva alls inom sociala medier.

Så är det i hela landet:

Fråga

"Betydelsen av sociala medier är mycket överdriven"

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet är tveksam till om det ger något

#ljud=2425125#

Det är redan frälsta som går in på facebook och twitter menar Henrik Oscarsson som därför menar att det inte ger mycket att vara ute på sociala medier.

– Det blir nog "gammelmedierna" som fortfarande är de starkaste medierna för politikerna, menar Henrik Oscarsson.

Så svarade politikerna

Antal per kommun som uppger att de är politiskt aktiva på internet:
Bollebygd: 3 av 5 som svarat. 1 tänker börja.
Borås: Samtliga 8 som svarat.
Herrljunga: 1 av 5 som svarat.
Mark: 5 av 8 som svarat.
Svenljunga: 1 av 2 som svarat.
Tranemo: 2 av 5 som svarat. 1 som tänker börja.
Ulricehamn: 5 av 6 som svarat. 1 som tänker börja.
Vårgårda: 1 av 4 som svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".