Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tranemo

Stora brister i brandskyddet

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 14.06
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 07.50

Det finns stora brister i brandskyddet på Solbackens servicehus i Länghem i Tranemo kommun. Det anser Länstyrelsen som avslår Tranemo kommuns överklagande för att slippa göra föra förbättringar i brandskyddet på boendet som räddningstjänsten krävt.

Tranemo kommun fick i december 2009 ett föreläggande från Räddningstjänsten om att rätta till brister i brandskyddet, men Tranemo kommun valde då att överklaga föreläggandet till Länsstyrelsen, som nu alltså avslår överklagandet.

Som nyheterna tidigare kunnat berätta så fann räddningstjänsten i sin tillsyn på boendet förra året flera brister i brandskyddet och krävde att kommunen bland annat installerade automatiska dörrstängare, något som inte kommunen ansåg nödvändigt.

Inte nödvändiga
Samhällsbyggnadschefen Lennart Haglund sade i en kommentar till Radio Sjuhärad att några dörrstängare inte var nödvändiga då väggarna ändå inte skulle stå emot en brand.

Efter överklagandet från kommunen så har även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inspekterat och kommit med synpunkter i ärendet. Och myndigheten anser att SÄRF:s krav definitivt är skäliga och anser till och med att kraven på brandskyddet kunde vara ännu högre.

Krav i underkant
Länsstyrelsen håller med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i deras bedömning och skriver i sitt beslut att de ser allvarligt på de brister som finns på Solbacken och att de delar myndigheten för samhällsskydd och beredskaps uppfattning om att de krav som ställt från räddningstjänsten snarast är som man skriver: i underkant av den nivå som bör krävas för ett fullgott skydd i händelse av brand.

Tranemo kommun ska enligt länsstyrelsens beslut åtgärda bristerna senast den 30 september.

Samhällsbyggnadschefen Lennart Haglund i Tranemo, kommenterar ärendet här bredvid.

Tranemo kommun kommenterar agerandet

Lennart Haglund Samhällsbyggnadschef i Tranemo kommun, kommenterar nu kommunens agerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".