Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora vinster när fler får insulinpump

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 12.01

Nu ska vården för diabetiker i Västra Götaland förbättras, genom att nya nationella riktlinjer för diabetesvården införs i regionen. Det föreslår regionens hälso- och sjukvårdsavdelning.

De nya riktlinjerna innebär bland annat att fler diabetiker ska få tillgång till en insulinpump.

– Det här underlättar mycket säger 16-åriga Jesper Sanneklint från Borås som redan idag har en insulinpump är.

Insulinpumpen som Jesper Sanneklint fick för ett par år sedan har förenklat livet för honom. Pumpen, som han har i fickan, ger en jämn fördelning av insulin under dygnet, genom en slang som är kopplad till en nål i magen.

Enligt Socialstyrelsen nya riktlinjer för diabetesvården bör betydligt fler patienter få insulinpumpbehandling. Förutom att livet på många sätt blir enklare för patienten, så innebär den jämnare fördelning av insulin som pumpen ger också medicinska fördelar.

– Genom att det blir en jämnare nivå av blodsockret mår patienten bättre, säger Lars Berg, diabetessjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

I Västra Götaland är behovet av fler insulinpumpar särskilt stort, eftersom det här i dagsläget är en mindre andel av diabetespatienterna som har insulinpump jämfört med riksgenomsnittet. Fler insulinpumpar kommer att kosta pengar, men samtidigt kan enligt de nya riktlinjerna mycket pengar inom diabetsvården sparas in på annat, bland annat genom minskad utskrivning av dyra läkemedel och teststickor.

Diabetessjuksköterska Lars Berg välkomnar att socialstyrelsens riktlinjer nu tas upp av politikerna i regionen.

– Det måste till ett politiskt beslut som visar vilken väg vi ska gå och då får vi mycket större möjligheter att jobba efter detta, säger Lars Berg

Frågan om att införa socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetsvården tas idag upp i regionens hälso- och sjukvårdssutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".