Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Politikerskulder kan vara ett förtroendeproblem

Publicerat lördag 12 juni 2010 kl 10.33
Tom Andersson, gruppledare för Miljöpartiet har obetalda skulder Foto: Sofia Boo

Det kan vara ett förtroendeproblem att gå in i en kommunalrådsställning med ansvar för kommunens ekonomi, samtidigt som man själv inte har ordning på sin privata ekonomi. Det säger moderaternas Ulrik Nilsson om att Miljöpartiets Tom Andersson har skulder hos kronofogden gällande bland annat obetald skatt och obetalda studieskulder.

– Vi i Moderaterna respekterar naturligtvis varje partis rätt att nominera de kandidater partierna tycker är lämpliga. Sen kan jag tycka personligen att det kan vara ett problem om man säger att man vill gå in och ta ansvar för en del av andras pengar samtidigt som man själv inte har gjort allting i sin egen ekonomi som man bör göra.

Kommentaren gäller alltså Nyheternas rapportering om miljöpartisten Tom Anderssons skulder hos kronofogden. Tom Andersson är Miljöpartiets förstanamn på vallistan till komunfullmäktige i Borås och om dagens opinonssiffror också blir valresultat i höst, så har Tom Andersson en god chans att få en kommunalrådspost.

Mijlöpartiet i Borås är idag med i den borgerliga majoritetskoalitionen, men har öppnat för att gå över till ett samarbete med socialdemokraterna, beroende på höstens valresultat.

Socialdemokraternas ledande politiker i Borås, Ulf Olsson, vill inte närmare kommentera hur han ser på ett eventuellt kommunalrådssamarbete med Tom Andersson.

– Jag har den principiella uppfattning att varje parti väljer sina företrädare utan att jag ska ha några synpunkter på det. Vi går till val som socialdemokrater och försöker få så stort stöd som möjligt. Om vi sedan väljer att samarbeta med andra partier efter valet så är det partier vi samarbetar med.

"Skulderna kommer återbetalas"

Tom Andersson (Mp) skriver följande i en kommentar till SR Sjuhärad:

"De skulder som jag under svåra privatekonomiska tider dragit på mig kommer att återbetalas till fullo under året. Jag har redan betat av hälften och kommer när slutskatteberäkningen är klar betala ytterligare 26.000.

Dessutom kommer skattekontot att justeras då jag under året avvecklade mitt företagande men av någon anledning så låg den ordinarie skattedebiteringen kvar. Detta justeras även det när deklarationen är klar.

En liten summa finns då kvar som kommer att betalas av under det sista halvåret.

Ingen är gladare än jag när jag äntligen börjar komma ikapp i min privatekonomi men jag vet att det är många i samhället som har hamnat i situationer som är svåra att ta sig ur. Det är viktigt att vi ser till att vi från kommunen kan hjälpa till skuldrådgivning för de som behöver det och även se till att vi kan göra det i så tidigt skede som möjligt. Många drar sig in i det längsta med att söka hjälp eftersom det finns mycket skuldkänslor kopplade till ekonomiska svårigheter.

Tom Andersson"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".