Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Levande donatorer kan lösa organbrist

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 07.21
1 av 2
Katarina Hellgran och Anna Enander Foto: Mina Benaissa SR
2 av 2
Fler donationer väntas Foto:Erik G Svensson Scanpix

Under förra året skedde en tydlig minskning av antalet organdonationer i Sverige. Inom levertransplantation är en tänkbar lösning på organbristen att använda sig av donationer från levande anhöriga till den som är sjuk. Så kallad levande donation kommer därför inom de närmasta tio åren att öka betydligt i omfattning. Endast ett fåtal translplantioner av det här slaget har gjorts i Sverige. En av dem skedde i februari i år då Katarina Hellgren fick besked om att hon fort behövde en ny lever. En levande donator skulle vara den enda alternativet

– Det var givetvis fruktansvärda besked. Men för mig fanns det aldrig någon tvekan, det var bara att kavla upp ärmarna och börja leta efter en donator, berättar Katarina Hellgren.

Under förra året skedde en tydlig minskning av antalet organdonationer i Sverige. Och inom levertransplantation är en tänkbar lösning på organbristen att använda sig av donationer från levande anhöriga till den som är sjuk.

Det här var den möjligheten Katarina Hellgren blev informerad om. Så kallad levande donation kommer därför inom de närmaste tio åren att öka betydligt i omfattning. Den utvecklingen ser man på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Flera donatorer
I Katarinas närhet anmälde sig flera för att prövas som donatorer. Men det är mycket som ska stämma och därför görs en noggrann utredning av varje person.

Blodgruppen ska vara rätt och hälsan ska i det stora hela vara god. Lika viktigt är motivet hos den som är villig att donera. Det måste nämligen finnas en obestridlig frivillighet hos den som vill donera - då det är en frisk människa som utsätts för ett ingrepp och för att stänga ute alla möjligheter till påtryckningar.

I Katarinas fall blev det till sist den nära vännen sedan många år,  boråsaren Anna Enander, som donerade en bit av sin lever.

– När det blev bestämt att jag passade som donator så var alla inblandade på Sahlgrenska snabba, vilket jag tycker var väldigt skönt. För när man väl bestämt sig så känns det bra om man snabbt kan göra skillnad, berättar Anna Enander.

Levern växer tillbaka
 Det har gått några månader sedan transplantationen. Ett ingrepp där donatorn ger en bit av sin lever till den som är sjuk och på grund av leverns unika egenskaper så växer den delen som transplanterats från donatorn tillbaka igen.

– Det är oerhört viktigt att den här informationen kommer ut till allmänheten. Att det faktiskt är möjligt att transplantera en lever från en levande människa.

– Jag tror inte att det är känt, för mig var det inte det. Och jag vet många patienter som väntar på organ men som faktiskt inte hinner bli transplanterade innan det är för sent. Men det kan förändra mycket , tror Katarina Hellgren.

Endast 66 levertransplantationer med levande donator har utförts i Sverige de senaste 14 åren.

Sahlgrenska väntar ökning
Endast 66 levertransplantationer med levande donator har utförts i Sverige de senaste 14 åren. Men organbrist som ger långa väntelistor och ökad dödlighet har gjort att man på Sahlgrenska ser en ökad omfattning på den typen av transplantation.

Metoden kommer att öka betydligt de kommande tio åren. Det tror William Bennet, överläkare och sektionschef för levertransplantation vid Sahlgrenska .

– Såsom väntelistorna ökar i Västra Götalandsregionen så är vi tvungna att erbdjuda den här möjligheten, säger William Bennet.

Dom senaste 14 åren har  44 levertransplantationer av det här slaget gjorts på Sahlgrenska och det är flest i Norden.

"Patienterna måste informeras"
 I dagarna har nytt informationsmaterial tagits fram som är riktad till patienten och den som vill donera. Vetskapen om den här möjligheten är idag liten, berättar William Bennet överläkare vid Transplantationscentrum i Göteborg:

– I och med att metoden är välutvecklad, att resultaten är bra och riskerna låga, så vi måste informera i alla som är aktuella för leverdonation om att denna möjlighet finns, säger han.

Det är omfattande utredningar som görs kring den anhörig som vill prövas som donator. Dels rent fysiologiskt men man utreder även motivet till varför man kan tänka sig att donera. Hela processen är väldigt speciell berättar Emma Högström sjuksköterska och koordinator vid Transplantationscentrum på Sahlgrenska.

– Detta är ett område där man kommer in i etiska ställningstaganden och dilemman,menar hon. Det gäller att hantera beroendet mellan den som behöver levern och ändå kunna försvara och stå på donatorns sida.

--I de här utredningen försöker vi hålla kontakten framförallt med den som utreds på donatorsidan, säger Emma Högström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".