Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mark

Kritik mot religiös avslutning

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 12.40
Marks skolledning kritiseras för att ha religösa inslag vid en skolavslutning. Foto: Scanpix.

Skolledningen i Mark bryr sig inte om Skolverkets regler kring skolavslutningen. I fredags lästes bland annat en välsignelse vid avslutningen i Kinna kyrka, och det går stick i stäv med anvisningarna.

"Herren välsigne dig och bevare dig.
Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig.
Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid."

Så låter den välkända välsignelsen som lästes upp på skolavslutningen i Kinna kyrka i fredags.

Ordföranden i barn-och ungdomsnämnden, Gunnar Nilsson (S) var själv i Kinna kyrka vid tillfället och tycker det är helt ok med välsignelsen vid skolavslutningen.

– Vi i kommunerna måste kunna bestämma sådant själva och jag tycker det är helt ok med att prästen läser välsignelsen, säger Gunnar Nilsson som menar att man inte behöver lyssna om man nu inte vill.

– Så fort man går in i en kyrka så påverkas man, av bilder, av musiken och mängder med andra saker, säger vice ordföranden i nämnden, Per-Olof Hermansson (KD).

Men enligt både Skolverket och Skolinspektionen kan man visst vara i kyrkan - så här skriver de i sina anvisningar.

"Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och att det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön välsignelse eller trosbekännelse, kan skolavslutning ske i kyrkan."

Skolverket och skolinspektionen säger att det de gjort är en tolkning utifrån aktuella lagar och regler och den tolkningen torde vara lite tyngre än vad en enskild skolpolitiker tycker.

Det är dock rektorn som har ansvaret för skolavslutningen. Det är också rektorn som blir fälld om exempelvis en JO-anmälan skulle göras och det visar sig att rektorn brustit i sitt ansvarstagande.

Fråga

Skolverkets anvisningar

"Om skolavslutningen är obligatorisk för eleverna är det en del av utbildningen och därmed ställs samma krav på skolavslutningen som gäller för undervisning i skolan.
Skolan bör därför utforma en skolavslutning så att varje elev kan delta och så att inte eleverna utsätts för ensidig påverkan för den ena eller den andra trosriktningen.
Utgångspunkten är således att alla elever skall kunna delta i en skolavslutning. Det är viktigt att rektorn har kontroll över avslutningens innehåll och utformning."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".