Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaféer dåliga på innehållsinformation

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 08.23
Gluten- och laktosintoleranta barn besökte kaféer tillsammans med ett äkta rosa kakmonster. Foto: Sara Johansson Sveriges Radio Sjuhärad

Kaféerna i Borås är dåliga på att sätta ut skyltar på sina gluten- och laktosfria fikabröd. Det visar en granskning som celiakiförbundets gjorde i går. Bara ett av fyra fik hade information synlig för besökare. Enligt projektledaren Rebecka Prentell skyller många kaféer på att informationen skrämmer övriga kunder.

– Men att det är glutenfritt betyder inte att det är en sämre produkt. Utan att man bara inte tillsätter mjöl i någon del av processen. Men för oss som har det här handikappet innebär det en väldigt stor hjälp när vi ska gå och fika, säger Rebecka Prentell.

Det är svenska celiakiungdomsförbundet som driver projektet kakmonstret. Dom åker runt i landet och möter upp barn som har gluten- eller laktosintolerans. Tillsammans kollar de om kaféerna i stan har ett grundutbud med kakor för de som är allergiska och om personalen är välinformerad. Dessutom ska det finnas skyltar som visar vad som är laktos- och glutenfritt. Uppfylls alla kriterier får kaféet ett diplom. I Borås var det bara ett av fyra fik som klarade alla punkter. Men Rebecka Prentell berättar att kaféerna oftast bemöter dom på ett bra sätt

– De tycker att det är jättekul att vi kommer och berättar hur de kan öka tillgängligheten. För många vill ju bättra sig, om man bara säger hur de ska göra.

Tiotalet barn slöt upp på kakinventeringen igår. Linnea Strand är glutenintolerant. Hon har en favoritkaka.

– Om de finns så är det maräng, annars är det beskvi.

Är det sällan det finns maränger?

– Ja, ganska sällan.

Vad händer om du äter gluten?

– Jag får ont i magen.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Laktos- och glutenintolerans

Glutenintolerans (celiaki)
En sjukdom där tunntarmens slemhinna skadats av proteinet gluten, som finns i vete, råg, korn och havre.  Dock kan vissa personer som är glutenintoleranta äta havre. I Sverige har ungefär 1 av 200-250 barn har diagnosen celiaki.

Laktosintolerans
En brist på enzymet laktas i tunntarmsslemhinnan gör att man får svårt att bryta ner mjölksocker (laktos). Cirka 10-15 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta

Källa: SCUF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".