Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sätila anstalt kritiseras av JO

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 11.43

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar flera av rutinerna på anstalten Smälteryd i Sätila. Bland annat kritiseras anstalten för att ha oflexibla besökstider. Dessutom har en anställd tillåtit en obehörig person att vistas på anstalten, vars hund bet en intagen.

Det är i tre fall som JO kritiserar fångsvårdsanstalten i Sätila.

När det gäller händelsen då en intagen blev biten av en hund så är JO kritska till att de anställda kriminalvårdarna inte upplyste hundägaren att han inte hade tillåtelse att vistas inom anstaltsområdet. Den här händelsen är också polisanmäld.

Det andra tillfället där JO kritiserar anstalten handlar om ett tillfälle då en intagen hade begärt ut personuppgifter om sig själv. Det fattades då en sida som gjorde att han åter gick till centralvakten och begärde på nytt ut sidan. Han fick den och upptäckte då att det inte stämde och han trodde att sidan förfalskats.

Det visade sig sedan att den intagne fått utt personuppgifter från helt annan person. Enligt JO så är det oacceptabelt och JO är mycket kritisk till det slarv som gjorts.

I ytterligare ett fall riktar JO kritik mot anstalten. Det handlar om att anstalten minskat på tiderna för besök och också varit helt oflexibla att göra förändringar.

JO håller med om den intagnes kritik och förutsätter att anstalten blir mer flexibel, och anstalten har i viss mån utökat besökstiderna något efter kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".