Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot gymnasierskolor i Borås

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 14.06

De privata gymnasierna Ljud och Bildskolan och Portalens Tekniska gymnasium i Borås behöver förbättra sig på en lång rad punkter. Det visar skolinspektionens granskning av de två skolorna. Det är främst svenskämnet som studerats. Nu får skolorna sex månader på sig att svara på hur de ska förbättra sig.

Skolinspektionen genomförde under hösten förra året en kvalitetsgranskning av svenskämnet i gymnasieskolan i landet. 42 skolor ingick i undersökningen. Både friskolor och kommunala skolor undersöktes.

I Borås granskades Ljud och Bildskolan och Portalens Tekniska gymnasium. Skolinspektionen besökte skolorna och intervjuades elever och lärare och var med under lektioner.

På Ljud och Bildskolan, där 220 elever studerar, hittade inspektionen nio olika områden som skolan måste förbättra sig på. Bland annat ansåg man att lärarna inte i tillräckligt bra känner till de styrdokument som ska styra undervisningen. Lärarna i svenska och lärare i andra ämne måste samverka mer för att eleverna ska kunna se helheten i utbildningen.

Eleverna måste också få bättre kunskap om målen för utbildningen och få möjlighet att vara med i planeringen av undervisningen. Det är en mycket omfattande lista på saker som måste förbättras på skolan.

Vid Portalen tekniska gymnasium med 94 elever, pekar skolinspektionen ut tio olika områden där gymnasiet måste förbättra sig. Där framkom bland annat att flera elever har problem med ett överdrivet spelande på datorer som inkräktar på skolarbetet.

Skolan måste bli bättre på att hitta praktikplatser där eleverna har sin arbetsplatsförlagda utbildning under femton veckor. Många elever får själv försöka hitta en plats.

Skolan måste också ifrågasätta sina undervisningsmål och arbetsformer och prova nya metoder. Nu får skolorna sex månader på sig att svara på skolinspektionens granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".