Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ULRICEHAMN

Mobbades systematiskt i åratal, men Stenbocksskolan tiger

Uppdaterat fredag 15 oktober 2010 kl 10.50
Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 16.01
Mobbade Malva Smedberg, numera på gymnasiet. Foto: Jenny Hellström.

På Stenbocksskolan i Ulricehamn har nu elevrådet tröttnat på att mobbningen fortsätter, och på egen hand startat ett antimobbningsprojektet. Problemen är inte nya, och offren är många.


– När jag öppnade dörren fick jag ilningar genom hela kroppen, allt stannade upp. Nämen gud! Jag är osynlig - det här ska inte stå om mig!

Klotterhändelsen inträffade bara några veckor in på högstadiet, men fortsatte genom hela sjuan och åttan för Malva Smedberg.

– Första gången gjorde jag inget, jag var i chocktillstånd. När det kom på fler toaletter sa jag till rektorn. Då gav han mig ett suddigummi och sa att jag skulle sudda bort det.

Nu var klottret i vattenfast färg, och först ett par dagar senare gav rektorn städerskorna i uppdrag att ta bort de skändande orden. Ett par dagar senare var klottret tillbaka igen.

Elevrådet agerar där vuxna felar
Mobbning på Stenbocksskolan i Ulricehamn är inget nytt ämne, och har rapporterats i medierna under många år.
Nyligen meddelade elevrådet att man tröttnat på att de vuxna på skolan inte gör tillräckligt, och att man nu tagit saken i egna händer. Nu startar man antimobbningsprojektet Agera.

Bilden av hur skolan hanterar, eller snarare INTE hanterar mobbningsproblemen känns igen av Malva Smedberg.

– Jag sa det till mina klassföreståndare och då sa de att "så farligt är det väl ändå inte", och de ville inte ens gå ner och kolla. Mamma ringde och skälle ut dem men de gjorde inget ändå, säger Malva Smedberg.

Skolledningen tiger
Sjuhärad Direkt har vid flera tillfällen försökt få kontakt med rektorn på skolan, Jörgen Frostlund, för en kommentar men han varken svarat på telefon eller mejl.

Anders Dahlén som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ulricehamn vill inte direkt kännas vid problemen med mobbning på Stenbocksskolan. Han menar att det mer handlar om dåliga lokaler.

– Mörka prång och smala trappor gör att det blir mötesplatser där det blir trångt för elever, och är man inte stor och tuff kan man säkert få problem. Det kan vara bättre belysning, och att lärarna ser eleverna.

Belysning ingen lösning
– Jag tror inte det har någonting med mobbningen att göra, säger Malva Smedberg som hade önskat att man satte ner foten ordentligt så att mobbningen stoppats.

– Det är inte bara jag som blivit utsatt för sådant här.

Malva Smedberg är nu 17 år och har gått vidare i livet. Numera går hon på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Fråga

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".